Közélet

Terrortámadás történt New Yorkban

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

Nyolc ember meghalt és tucatnyi megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó hajtott egy forgalmas bicikliútra, ami után lövések zaját lehetett hallani. A hatóságok egy 29 éves üzbegisztáni születésű gyanúsítottat őrizetbe vettek – közölte az amerikai nagyváros rendőrsége.

New York-i rendőrök a manhattani lövöldözés helyszínén, az egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy sofőr kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, kilencet megsebesített 2017. október 31-én. A hatóságok egy gyanúsítottat őrizetbe vettek.
Forrás: MTI

A hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, s úgy tudni, időközben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is csatlakozott az incidens kivizsgálásához.

A New York-i rendőrség közlése szerint a sofőrt – aki két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból – rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A sofőr állapotáról egyelőre nincs bővebb információ. A rendvédelmi szervek szerint csak a rendőrök adtak le lövéseket.

Az incidens Manhattan délnyugati részében történt.

A New York Times és a CNN információi szerint az elkövető üzenetet hagyott hátra, melyben azt írta, az Iszlám Állam terrorszervezet nevében hajtotta végre a támadást.

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.

Az AP amerikai hírügynökség egyik fotóriportere a helyszínen legalább két, ponyvával letakart mozdulatlan testet látott. Egy szemtanú több vérző embert látott a földön heverni. Elmondása szerint a bicikliútra hajtó jármű egy kisbusszal és egy másik autóval is összeütközött.

A Reuters értesülései szerint a halálos áldozatok között öt argentin állampolgár van, akik egy baráti társaság tagjaként harmincadik érettségi évfordulójukat jöttek megünnepelni az amerikai nagyvárosba. A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár is.

Bűnügyi helyszínelők dolgoznak egy autóroncsnál a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy sofõr kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én.
Forrás: MTI

Donald Trump amerikai elnököt és Bill de Blasio New York-i polgármestert tájékoztatták a történtekről – közölték a hivatalaik.

Trump a Twitterre feltett üzenetében azt írta:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925474979914887168

Úgy tűnik még egy beteg és elmeháborodott ember követett el támadást. A rendvédelmi szervek figyelemmel kísérik a történteket.

Bill de Blasio polgármester sajtóértekezletén azt mondta, „terrorcselekmény és gyáva tett történt, amelynek célpontja ártatlan emberek voltak, akik nem is sejtették, hogy mi fenyegeti őket”.

autós támadás Manhattan terrortámadás New York lövöldözés
Kapcsolódó cikkek