Közélet

Büntetnék a jegyüzéreket Firenzében

Tilos lesz engedély nélkül kereskedelmi célra felhasználni Michelangelo Dávid-szobrának képét egész Európában.

Tilos lesz engedély nélkül kereskedelmi célra felhasználni Michelangelo Dávid-szobrának képét egész Európában. Az illetékes firenzei bíróság döntésének hátterében az áll, hogy jegyüzérek gyakorta kínálnak túlárazott belépőket turistáknak a mesterművet őrző Gallerie dell’Accademiába, és az ilyen jegyeket a Dávid-szobor fotóival hirdetik a szórólapokon, illetve a honlapjukon. Az intézkedéssel ezen cégek tevékenységét akarják megakadályozni. A TheLocal.it hírportál szerint elsősorban egyetlen cég, a Visit Today ellen irányul a korlátozás. A bírósági döntés értelmében a cégnek el kell távolítania a szobrot ábrázoló képeket a promóciós anyagairól, és minden egyes napért, amikor megszegi a tilalmat, 2000 euró (622 ezer forint) bírságot kell fizetnie.

Mások is fontolóra veszik a hasonló fellépést: az Opera del Duomo szervezet például, amelyik a firenzei székesegyház állagmegóvási és felújítási munkálataiért felelős, szintén arra panaszkodik, hogy a jegyirodák gyakran használják a szolgáltatásaik népszerűsítéséhez a dóm képét.

A város polgármestere egyetért az intézkedéssel, szerinte nem szabad hagyni Firenze látványosságainak korlátlan vagy szabályok nélküli kereskedelmi felhasználását. A portál megjegyzi: elképzelhető, hogy az olaszországi kulturális intézmények országszerte követik a firenzei intézmény példáját.

Szintén Firenzéről és Michelangelóról szól az a hír, amely szerint 2020-tól megnyitják a nagyközönség előtt a művész hajdani búvóhelyét a firenzei Szent Lőrinc-templom alagsorában, ahol annak idején nagyjából két hónapig rejtőzködött a reneszánsz mester a Medici család elől 1530 nyarán, és ez idő alatt falrajzok készítésével ütötte el az időt. A titkos helyiséget csak 42 évvel ezelőtt, 1975 novemberében fedezték fel a Mediciek egykori családi temploma alatt.

Megtévesztés Firenze Dávid-szobor bíróság Michelangelo
Kapcsolódó cikkek