Közélet

Kiderült, ki lett az év bortermelője

Szőke Mátyás mátrai borász nyerte el 2017-ben az Év bortermelője Magyarországon címet.

A díj jelölési szakaszában több mint 630 szakírónak, étterem-tulajdonosnak, sommelier-nek, egyéb szakembernek küldtek jelölőlapot, amelyen mindenki három-három borászt javasolhatott az elismerésre – idézte fel a csütörtöki budapesti eredményhirdetés előtt a díjat odaítélő Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke.

Zilai Zoltán elmondása szerint csaknem 300-an küldtek vissza jelölést, ezeket összegezve a legjobb öt borászt kell a szabályzat szerint felterjeszteni a második fordulóba. Idén azonban az ötödik helyen holtverseny alakult ki, ezért az MBA tagjai hat termelő közül választhatták ki az idei győztest.

Budapest, 2017. december 7.
Szőke Mátyás mátrai borász, az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia budapesti sajtótájékoztatóján 2017. december 7-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A második fordulóba Borbély Tamás (Badacsony), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja), ifj. Szepsy István (Tokaj-Hegyalja) és Szőke Mátyás (Mátra) jutott be.

Mint Zilai Zoltán kiemelte, a Balatoni Borrégióból három termelő is jelölést kapott, a döntősök közül Figula Mihálynak és ifj. Szepsy Istvánnak pedig már az édesapjai elnyerték a kitüntetést.

A szavazólapot visszaküldő 125 borakadémikus voksai alapján az Év bortermelője 2017-ben Szőke Mátyás lett.

Szőke Mátyás az eredményhirdetés után elmondta: igyekezett sokat tenni a magyar bor külföldi megjelenéséért, a magyar magántermelők közül az elsők között szállított nemzetközi hotelekbe és a külföldi piacra is.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Mátraalja a legnagyobb szőlőterület a hegyvidékek között, ismertsége azonban még mindig nem elég nagy. Nagyon sok tehetséges fiatal borász jelentkezett azonban Mátraalján, ami azt jelzi, hogy a borvidék szép jövő előtt áll – hangsúlyozta.

Szőke Mátyás az MTI-nek adott nyilatkozatában is azt emelte ki, hogy most elnyert díja reményei szerint hozzájárul majd a borvidék elismeréséhez, de a pincészetnek is sokat jelent. „Ez a díj egy élet munkájának az elismerése” – fogalmazott. Mint felidézte, 1990-ben az elsők között alapított magánpincészetet a Mátrai borvidéken, mára pedig 60 hektáron évente mintegy 500 ezer palack bort termelnek.

Szőke Mátyás bor borászatok
Kapcsolódó cikkek