Közélet

Sürgősen változtatni kellene a táplálkozási szokásokon

Európának változtatni kell a táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival – írja az MTA közleménye egy 130 tudományos akadémia részvételével készült tanulmányra hivatkozva.

Sürgős fellépésre szólítanak fel Európa tudósai az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) által kiadott állásfoglalásban.

A tanulmány megállapítja, hogy a klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre, ami szükségessé teszi a klímatudatos mezőgazdaság bevezetését. A tudósok szerint az emberi egészség, valamint a környezet védelme érdekében változtatni kell az élelmiszer-fogyasztási szokásokon is, csökkenteni kell például az állati fehérjék bevitelét. Az állásfoglalás felszólítja a döntéshozókat, hogy lépjenek fel a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását ösztönző élelmiszerárakkal szemben, és vezessenek be a megfizethető táplálkozást elősegítő új ösztönző elemeket.

Fontos kérdésnek nevezi az állásfoglalás emellett, hogy az állattenyésztésnek az üvegházhatású gázok kibocsátásában játszott szerepét. A kutatók szerint ennek csökkentéséhez az állattenyésztésben bevezetett változtatások is hozzájárulhatnak. A valóban jelentős csökkentés érdekében azonban szükség lehet az állati termékek iránti kereslet megváltoztatására. Az állati fehérje hagyományos formáinak lehetnek is olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet, mint például a tengerekből, óceánokból származó élelmiszert, a laboratóriumban tenyésztett húst, illetve a rovarokat – áll a tanulmányban.

EASAC
Kapcsolódó cikkek