Közélet

A bíróságokon elkezdődött a nyomtatványok kora

Január elsején lépett hatályba az új polgári perrendtartásról szóló törvény, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény, amelyek a beadványok benyújtására új szabályokat írnak elő.

Az új polgári perrendtartásról szóló törvény (új Pp.) előírja, hogy a 2018. január 1-jén vagy azt követően indult ügyekben a jogi képviselő nélkül eljáró felek a járásbíróságok hatáskörébe tartozó perekben a keresetlevelet, az írásbeli ellenkérelmet, a viszontkereset-levelet, a beszámítást tartalmazó iratot, valamint a keresetet tartalmazó iratot kizárólag jogszabályban meghatározott nyomtatványokon terjeszthetik elő – hívja fel a figyelmet az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Kép: AFP

A közigazgatási perrendtartásról (Kp.) szóló új törvény pedig lehetővé teszi a jogi képviselő nélkül eljáró feleknek, hogy ezen időponttól kezdődően a közigazgatási perekben és mulasztási perekben is nyomtatványon terjeszthessék elő keresetlevelüket.

Az új Pp-hez kapcsolódóan idén januártól változnak a perköltség viselésére és a költségkedvezményekre vonatkozó szabályok is. A vonatkozó rendelet szerint az engedélyezés feltételeit a 2018. január 1-jén vagy azt követően indult ügyekben a rendeletben meghatározott adattartalommal rendszeresített nyomtatvány kitöltésével kell igazolni. A felek a papír alapú nyomtatványokat díjmentesen a bíróságok tájékoztató irodájában is átvehetik.

Az új Pp. alapján a jogi képviselővel eljáró felek perköltségüket kizárólag jogszabályban meghatározott költségjegyzék előterjesztése útján számíthatják fel. Az új év első napján hatályba lépő, a perköltség felszámítására szolgáló költségjegyzékről szóló rendelet ehhez kapcsolódóan teremti meg a felszámításra szolgáló írásbeli nyilatkozat, a fél által vezetett költségjegyzék részletes szabályait. Ezt a költségjegyzéket szintén egy egységesített formájú nyomtatványon kell vezetni.

Az Országos Bírósági Hivatal valamennyi fenti nyomtatványt a http://birosag.hu/nyomtatvany-urlapok oldalon letölthető formában közzétette.

költségmentesség beadvány keresetlevél nyomtatvány bíróságok Országos Bírósági Hivatal
Kapcsolódó cikkek