Közélet

Áder János kitűzte a választások időpontját

Az első szabad választások emléke előtt tisztelegve április 8-ára írta ki a 2018-as általános országgyűlési választásokat a köztársasági elnök.

Az első szabad választások emléke előtt tisztelegve 2018. április 8-ára írta ki az általános országgyűlési választásokat Áder János köztársasági elnök. A választás időpontjának kitűzése 1990 óta a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.

Forrás: MTI fotó: Koszticsák Szilárd

1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé – indokolja az időpontválasztást a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye.

Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését. Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését.

Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki

– írja közleményében a köztársasági elnök.

A választási iroda készen áll

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felkészült az április 8-ai országgyűlési választás lebonyolítására – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy

már többször tartottak informatikai próbát, és fokozzák a biztonsági intézkedéseket, például csak e-személyi igazolvánnyal férhetnek hozzá a választási irodák munkatársai a választási rendszerhez.

Hangsúlyozta: az informatikai rendszer mindössze támogatja a választás eredményének megállapítását, azt továbbra is papíralapon állapítják meg a választási bizottságok.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek