Közélet

Adósságkönnyítés nélkül nem éli túl Görögország

A pénzügyi segély megtagadásának hírére kedden napközben a 10 éves görög állampapír hozama 4,43 százalék közelébe ugrott.

Nem bólintott rá az eurócsoport, hogy folyósítsák Görögországnak a mentőcsomag következő, 5,7 milliárd eurós részletét, ehhez az euróövezeti pénzügyminiszterek először két ügy előmozdítását kérik Athéntól. A szakértők annak ellenére kételkednek továbbra is abban, hogy Görögország végképp túltette magát gazdasági nehézségein, hogy múlt hét végén a Fitch a korábbi B mínuszról B-re módosította az ország államadós-besorolását, pozitív kilátással. A hitelminősítő azzal indokolta a felminősítést, hogy a fenntartható, a politikai kockázatok pedig csökkentek. A pénzügyi segély megtagadásának hírére kedden napközben a 10 éves görög állampapír hozama 4,43 százalék közelébe ugrott az előző nap 4,23 százalékos zárószintjéről.

cfs
Forrás: MTI/AP | Fotó: Jánisz Papanikosz

A hitelezők az előzetesen kért 110 reformintézkedés közül kettőt kifogásoltak: a miniszterek egy bírósági döntést várnak, amely jóváhagyja a régi Elliniko repülőtér privatizációját, valamint előrelépést a jelzáloggal terhelt ingatlanok árverezésében.

„Biztos vagyok abban, hogy ezek a kérdések hamarosan tisztázódnak” – jelentette ki az eurócsoport élén álló Mario Centeno. Görögország számára azonban rossz hír, hogy akármilyen gyorsan oldják is meg a kérdéses ügyeket, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) élén álló Klaus Regling becslései szerint március közepéig nem folyósíthatják a mentőcsomag következő részletét, mivel ahhoz az eurócsoport beleegyezése után még az euróövezeti állandó mentőalap jóváhagyására is szükség lesz.

Centenóhoz hasonlóan Görögország jelentős fejlődését dicsérte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa is, aki bízik abban, hogy még a jövő hétfőn kezdődő audit előtt előre tudnak lépni a görögök. Az auditorok a negyedik és egyben utolsó felülvizsgálatra érkeznek Athénba azt megelőzően, hogy Görögország az aktuális mentőcsomag augusztusi lejárta után visszatérne a piaci finanszírozáshoz.

A Société Générale közgazdásza, Yvan Mamalet is elismerte, hogy „Görögország fontos mérföldkőhöz érkezett”. „Azt követően, hogy 2017-ben 1,3 százalékkal bővült a gazdasága, idén a GDP-növekedés terén felülmúlhatja az eurózónát is – hangsúlyozta. – Középtávon azonban a helyzet alapvetően problémás marad: a Nemzetközi Valutaalap által javasolt adósságkönnyítő intézkedések nélkül a görög államadósság fenntarthatatlan” – utalt arra, hogy az ország GDP-arányos államadóssága megközelíti a 180 százalékot.

Görögország adósságkönnyítés segély
Kapcsolódó cikkek