Közélet

Korrupciós vádak miatt mondott le a görög miniszter

Felesége havi 1000 eurós (343,5 ezer forintos) lakástámogatása miatt mondott le Dimitrisz Papadimitriu görög fejlesztési és gazdasági miniszter kedden, miután neje már hétfőn felállt munkaügyi államtitkári székéből.

Lemondott a görög gazdasági miniszter a felesége által felvett lakástámogatás kiváltotta botrány miatt kedden, így Alexisz Ciprasz görög kormányfő várhatóan kisebb kormányátalakításra kényszerül.

Dimitrisz Papadimitriu fejlesztési és gazdasági miniszter felesége, Raina Antonopulosz előző nap mondott le munkaügyi államtitkári posztjáról, miután a sajtó megszellőztette, hogy havi 1000 eurós (343,5 ezer forintos) lakástámogatást vett fel.

Alexisz Ciprasz görög kormányfő valószínűleg most sem áll megoldhatatlan feladat előtt
Forrás: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/AFP

A sajtóban megjelent írások – amelyek közül többen Papadimitriut és Antonopuloszt „a kormány leggazdagabb házaspárjának” nevezte, felháborították a görögöket, akik az adósságválság miatt több évi megszorítást szenvedtek el, és sokan politikai korrupciót emlegettek.

Papadimitriu, akinek a feladata az volt, hogy a beruházási projektek érdekében külföldön népszerűsítse Görögországot, „a politikai érzékenységre tekintettel” távozott posztjáról – mondta a gazdasági minisztérium egyik illetékese a Reuters brit hírügynökségnek.

Antonopulosz közölte, hogy 2017 közepe óta nem veszi fel a támogatást, és megígérte, hogy visszafizeti a felvett 23 ezer eurót (7,2 millió forint).

A kormányátalakítás a Reuters szerint aligha lesz nagyszabású, és várhatóan nem érinti a fő pénzügyi tárcákat, így Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszterét sem. Az ország jelenlegi hitele – a harmadik a válság kezdete óta – augusztusban jár le, és Ciprasz, akinek a mandátuma jövőre jár le, újrázásra készül.

Görögország 2010 óta 13 alkalommal csökkentette a béreket és a nyugdíjakat a pénzügyi szanálás jegyében.

 

görög kormány Görögország Alekszisz Ciprasz Dimitrisz Papadimitriu korrupció
Kapcsolódó cikkek