Közélet

Megugrott az adathalász-támadások száma

Pedig tavaly az egy levelezőfiókra jutó átlagos spammennyiség 56,63 százalékra csökkent.

Tavaly az egy levelezőfiókra jutó átlagos spammennyiség 56,63 százalékra csökkent, ami 1,68 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Ugyanakkor az adathalász-támadások száma jelentősen emelkedett. A Kaspersky Lab Anti-Phishing rendszer

több mint 246 milliószor riasztott a felhasználók számítógépein, ez majdnem 59 százalékkal több jelzés, mint 2016-ban volt.

A társaság 2017-es spam- és phishingjelentése szerint a kiberbűnözők figyelemmel kísérték a világ eseményeit, és lecsaptak az olyan népszerű témákra, mint a 2018-as labdarúgó-világbajnokság és a A cég kutatása megerősítette, hogy a bűnözők spam- és adathalász-tevékenysége hatékony, mivel a felhasználók kevés figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra, és megalapozatlan bizalom jellemzi az internetes viselkedésüket.

Forrás: Shutterstock

Tavaly a spammerek a 2018-as FIFA-világbajnokság hivatalos logójával ellátott csaló üzeneteket küldtek, amelyek tartalmazták a szervezők és támogatók adatait, valamint különböző nyereményekről és ingyenjegyekről értesítették a felhasználókat. Egy másik népszerű spam- és phishingtéma a Bitcoin volt, mert az értéke 2017-ben drasztikusan megnőtt

A kiberbűnözők weboldalakat álcáztak kriptopénzváltókként, illetve hamis cloud mining (bérelhető specializált adatközpontok használata kriptovaluta-bányászat céljából) szolgáltatásokat kínáltak. Emellett különböző vírusokat is terjesztettek spameken keresztül Bitcoin-keresésre alkalmas eszközökként vagy kriptopénznem-kereskedésről szóló útmutatóként álcázva. A Cryptolocker vírus viszont, melynek készítői Bitcoinban követelték a váltságdíjat, ritkábban fordult elő, mint az előző évben.

 

Kaspersky Lab adatvédelem adathalászat
Kapcsolódó cikkek