Közélet

Az államfő visszaküldte a margitszigeti törvényt

A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek csütörtökön azt a törvényt, amelyet a budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében fogadott el múlt héten a parlament.

Áder János az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett levelében a törvény megfontolásra való visszaküldését azzal indokolta, hogy álláspontja szerint a hatástanulmányokkal nem igazolt, kellően elő nem készített, az érintettekkel nem egyeztetett törvény garanciák nélkül enged eltérést számos jogszabálytól, veszélyezteti a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

Az államfő levelében hivatkozik a jogalkotási törvényre is, amelynek szerinte több ponton nem tesz eleget a jogszabály, amelyet február 20-án kivételes eljárásban tárgyalt és fogadott el a Ház.

Áder János köztársasági elnök
Forrás: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP

Áder János jelezte azt is, hogy a Margitszigeten kulturális örökségként védett műemlékek állnak, a többi között régi templomok és kolostorok romjai, a Palatinus strandfürdő, a víztorony és a Nemzeti Sportuszoda. A Margitszigeten van tizenegy parti szűrésű ivóvízkút is és alatta jelentős ivóvízbázis, valamint egy ásványvízkút – tette hozzá.

Az államfő kitért arra, hogy a jogalkotásról szóló törvény értelmében a jogszabályok előkészítőjének a szakmai tartalom kialakításán túl a jogszabály jogrendszerbe illeszkedését, az előzetes hatásvizsgálatot és a tervezetek véleményeztetését is biztosítania kell, információi szerint azonban ezek a követelmények nem teljesültek.

A törvény ezen kívül lehetővé teszi az árvízvédelmi előírások mellőzését és engedély nélkül végezhető építési tevékenységként szerepelteti a többi között a mélyalapozást, végül a jogszabály az ivóvízkészlet védelmére sem tartalmaz garanciákat.

Áder János kulturális örökség természetvédelmi örökség Margitsziget hatástanulmány
Kapcsolódó cikkek