Közélet

Fókuszban Dobos Tamás képei

Új helyszínen, de a régi utcában (Falk Miksa) kortárs művészettel foglalkozó galériát nyitott a műkereskedelem régi szereplője, Kováts Lajos. A másodlagos piacon való jelenlétről sem mondott le, a decemberi után májusban ismét kortársaukcióval jelentkezik, de párhuzamosan újra galériát is visz majd.

A nyitókiállításon szerepel egy 1970-es datálású, Kötél című Lakner László-mű. A kötélmotívum fontos szerepet játszik Lakner munkásságában, a híres 1969-es második Iparterv-kiállításon is egy megfestett kötéldarabbal szerepelt, amely kiváltotta egy látogató ingerült beírását a vendégkönyvbe: „Erre a kötélre akasszátok fel magatokat!”

A galéria által képviselt művészeknek nem egzisztenciális kérdés az értékesítés, ez megkönnyíti a dolgomat

– mondta a megnyitón Kováts Lajos, aki művészeti vásárokon való részvételt sem tervez, szerinte az art faire-eken kívül is vannak lehetőségek.

Dobos Tamás: Lány szőnyegen, 2010

Művészportfólióját még bővíti, kizárólag a saját ízlése vezeti a válogatásnál. Most a legtöbb művet Dobos Tamás fotográfustól mutatja be, akinek munkáit – még ha nem is tudják róluk, hogy ő készítette – valószínűleg sokan ismerik divatanyagokból, magazinokból.

Az 1973-as születésű fotós 2009-ben operatőrként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2014-ben az év operatőrének választották, most pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori iskoláját végzi fotográfia szakon. A műgyűjtők körében sem ismeretlen, az Art Marketen minden évben lehetett találkozni munkáival, és más európai művészeti vásárokon is bemutatták már. Különleges, időtlen hatású fekete-fehér portrékat készít, és gyakran használja az üvegnegatív technikát, emiatt képein furcsán keveredik a múlt és a jelen, minden arc mögött mély, kibeszéletlen történet sejlik.

A galéria másik művésze Feledy Gyula Zoltán festő, akinek monokróm képein nincs se forma, se narráció, egyedül a színekkel ér el érzelmi hatást, és egy speciális technikával, a több rétegben felvitt színeket egy speciális lakkréteggel festi le.

fotó Feledy Gyula Zoltán műtárgy Kováts Lajos galéria
Kapcsolódó cikkek