Közélet

Bezáratták egy egyiptomi független híroldal irodáit

Az egyiptomi hatóságok ideiglenesen bezáratták a Maszr al-Arabíja független híroldal irodáit, és őrizetbe vették annak főszerkesztőjét – jelentette szerdán egy másik, szintén helyi független hírportál, a Madá Maszr a Maszr al-Arabíja.

Mohamed Múnir, ez utóbbi portál újságírója elmondta: bár a razziát szoftverlicenc-vizsgálatra hivatkozva tartották, az egyik rendőrtiszt azt állította, hogy

az akció kapcsolatban áll a Maszr al-Arabíjára a legfelsőbb médiaszabályozó testület által kirótt pénzbírság végrehajtásával.

A Madá Maszr beszámolója szerint a hatóságok lefoglaltak 28 számítógépet és egyéb készüléket.

Az egyiptomi legfelsőbb médiaszabályozó testület vasárnap 50 ezer egyiptomi font (715 ezer forint) pénzbüntetést szabott ki a Maszr al-Arabíjára, mert közzétette arab nyelven a New York Times című amerikai napilap egyik cikkét, amely szerint

egyes szavazóknak pénzt, ételt és különböző szolgáltatásokat ajánlottak fel azért, hogy szavazzanak az egyiptomi elnökválasztáson.

A hatóságok tagadják ezt, a választási bizottság pedig emiatt panaszt nyújtott be a híroldal ellen.

Az elnökválasztáson Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt a szavazatok 97,08 százalékával választották újra. A választási részvétel 41,05 százalékos volt az országos választási hatóság vezetője szerint.

Esz-Szíszinek csak egy vetélytársa volt, Músza Musztafa Músza – maga is buzgó támogatója a hivatalban lévő elnöknek -, miután januárban az összes komoly ellenzéki jelölt kényszerűen leállította kampányát. Músza a hivatalos végeredmény szerint a voksok alig 2,92 százalékát kapta.

Az elnök fő kihívóját letartóztatták, kampányfőnökét megverték, míg más jelöltek maguktól visszaléptek, megfélemlítésre panaszkodva.

Esz-Szíszi azt állította, hogy ő több ellenjelöltet szeretett volna, és nincs köze a visszalépésekhez.

A választási bizottság hétfői televíziós közlése szerint a választás szabad és tisztességes volt.

A Maszr al-Arabíja által közölt cikkhez hasonló tartalmú híre miatt 150 ezer egyiptomi fontra (2 millió 145 ezer fontra) büntették az el-Maszr el-Júm egyiptomi napilapot. A napilap kedden bocsánatkérést tett közzé.

New York Times Abdel-Fattáh esz-Szíszi Maszr al-Arabíja
Kapcsolódó cikkek