Közélet

Fontosnak tartják a nyelvtudást a diákok

Nagyok a különbségek a közép-európai fiatalok nyelvi magabiztosságában, de többségük a mainál gyakorlatiasabb oktatást szeretne az iskolai angolórákon – állapította meg egy kutatás. A diákok szerint a nyelvtudás meghatározó a továbbtanulás és a karrier szempontjából.

A közép-európai diákok az angol nyelv ismeretét nagyon fontosnak tartják jövőjük, a továbbtanulás és a munkavállalás szempontjából – derült ki az Angloville legfrissebb, magyar, cseh, lengyel és román diákok megkérdezésével készült régiós kutatásából. A válaszadók szinte mindegyike tanult angolul az iskolában, és a magántanárral való tanulás is nagyjából hasonló arányban elterjedt a vizsgált országokban: általánosságban elmondható, hogy a diákok közel fele élt már az utóbbi lehetőséggel.

A magántanárral szemben azonban a megkérdezettek körében ritka a nyelvtanuló applikáció vagy online program használata, a cserediákprogramokon való részvétel, illetve a külföldi nyelvtanfolyam.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Jókora különbségek mutatkoznak viszont az országok között az iskolán kívüli nyelvtanfolyamok, a családi segítség, az önálló tanulás és a nyelvtáborok elterjedtségében. Iskolán kívüli nyelvi kurzusokra a magyar diákok rendkívül kis arányban járnak: 16 százalékuk nyilatkozott így a többi ország tanulóinál jellemző 55-62 százalékkal szemben. Arra a kérdésre, hogy az angol mellett tanulnak-e más idegen nyelvet, a magyar diákoknak csupán 60 százaléka válaszolt igennel, míg a többi országban mintegy 90 százalék ez az arány.

A kutatás egyik fő célja volt, hogy kiderüljön, a régióban népszerű tanítási módszerek közül melyiket tartják maguk a diákok a leghasznosabbnak. A válaszadók a nyári nyelvi táborokat, a magántanárok által adott órákat és a külföldi nyelvtanfolyamokat értékelték a legnagyobb, 64-74 százalékos arányban hasznosnak. Az iskolai nyelvórák szinte minden országban a rangsor hátsó részére kerültek, ezeket az órákat legkevésbé a magyar (19 százalék), leginkább pedig a román diákok (44 százalék) tartják hasznosnak.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

oktatás nyelvtudás diákok
Kapcsolódó cikkek