Közélet

Ilyen az Airbnb irodájában dolgozni

Annak ellenére, hogy világszerte több mint 2100 alkalmazottat foglalkoztatnak, az „otthoni” gyökerek még mindig szerves részei az üzleti tevékenységnek.

Vegyük csak például a cég szingapúri központi irodáját. A város-állam központi üzleti negyedének közepén található irodát úgy alakították ki, hogy a több mint 200 fős csapat otthon érezze magát, miközben összekapcsolódnak a világ másik 19 pontján található irodával – amellett, hogy csak a szingapúri központ jóval több mint 4,5 millió „felhasználót” tud ingatlanlistáján.

A dolgozók otthonai és szomszédságai
Forrás: CNBC

Az épület mindhárom szintjén úgynevezett „szomszédságok” vannak, amelyeket különböző osztályok, műveleti területek és marketingesek alkotnak. A hagyományos irodákhoz hasonlóan, az elrendezés célja az, hogy megkönnyítse az alkalmazottak egymás közti kommunikációját, sőt a vezetőség kifejezetten szereti, ha a dolgozók elhagyják saját „otthonukat” és „hot desk” módszerrel vándorolnak más szomszédságokba, hogy minél többet belélegezzenek a többi terület működéséből.

Ez az ötlet Robin Kwok, az délkelet-ázsiai vezetőjének nevéhez fűződik, aki a CNBC szingapúri látogatása során avatta be az olvasókat a cég mindennapos életébe, felépítésébe.

A reggelek a tárgyalókban kezdődnek és a kávézókban folytatódnak

A csapat minden reggel a Bangkok nevű teremben kezdi a napot, mielőtt a kávézni menne a Cappadocia elnevezésű kávézóba. Ezeket az elnevezéseket az Airbnb 81 ezer regisztrált városai közül választották ki. Néhány terem témája helyi általánosságok alapján nyilvánul meg, más termek azonban az eredeti helyszínek pontos másolatai, emléktárgyakkal kiegészülve. Amikor az alkalmazottak éppen nem dolgoznak, lehetőségük van a központban található két konyhában lazítani.

A legfelső emeleten található konyhát úgy tervezték meg, mint egy vintage kopitiamot (ez a helyi kifejezése a kávézónak), ahol rengeteg ingyenes étel közül választhatnak, köztük a csokoládé- és salátabárral.

Az Airbnb központi irodájának egyik konyhája
Forrás: CNBC

A földszinti konyhában ingyenes napi ebédet talál ki és készít elő az élelmiszer-csoport, ami egy hasznos és fontos módja annak, hogy a dolgozók együtt lógjanak.

Az Airbnb-nél minden nap reggelit és ebédet kínálunk, mert szeretnénk élvezni a jó ételeket, miközben nagyszerűeket beszélgetünk

- mondja Kwok. Hozzáteszi, azok számára, akik felesleges energiákkal rendelkeznek, van egy kávézó is, ahol a kávérajongók megtaníthatnak más kollégákat is kávékülönlegességeket készíteni a „latte-művészeti órák” alatt.

A dolgozók kedvenc helye, a pihenősarok
Forrás: CNBC

A majdnem 30 ezer négyzetméteres épületben található még egy pihenősarok és egy terasz is. Ezek elég nagyok ahhoz, hogy az egész csapatot összehozzák egy egész világra kiterjedő videokonferenciára a többi nemzetközi irodával, vagy lebonyolítsák benne a nagy hagyománnyal rendelkező éjszakai rendezvényeket.

Ez a szabadtéri terasz az egyik kedvenc helyem, ahol sok eseményt szervezünk, gyakran karaoke estek és BBQ-partyk vannak

- folytatta Kwok.

 

CNBC airbnbn Szingapúr
Kapcsolódó cikkek