Közélet

Romániában lőttek a vékony műanyagszatyroknak

A vékony műanyagszatyrok importját és forgalmazását tiltó törvényt fogadott el a román parlament. Szerdán hirdette ki az új jogszabályt a román államfő.

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában – határozott egyhangúlag a román parlament.

A szerdán kihirdetett jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amellyel Románia beültette a hazai jogrendjébe a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet.

Forrás: AFP

A törvény az 50 mikronnál vékonyabb műanyagból készült füles, illetve ingvállas tasakokat tiltja ki Romániából. Az egyszerű (fül nélküli) nejlonzacskókra a jogszabály hatálya nem terjed ki.

A törvény arra kötelezi a kereskedőket, hogy – a környezettudatos vásárlás megkönnyítése érdekében – jelöljék meg az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, illetve ezek visszaváltását, vagy cseréjét is lehetővé kell tenniük.

A jogszabály előírja, hogy május 27-étől a bukaresti környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell összeállítania az Európai Bizottság számára az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük a felhasználók és kereskedők számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről és újrahasznosításáról.

A Galápagos-szigeteken az építkezés erősen korlátozott, előnyben részesítik a megújuló energiákat, a műanyag zacskók használata tilos.

 

Románia vékony műanyagszatyrok import forgalmazás
Kapcsolódó cikkek