Közélet

Mindennap elítéltek valakit korrupcióért

Tavaly 348 személy esetében született jogerős ítélet korrupciós bűncselekmények miatt indult büntetőügyekben.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) statisztikái szerint tavaly minimálisan nőtt azoknak a száma, akiket korrupciós bűncselekmények miatt ítéltek el jogerősen. A Világgazdaság adatkérésére a szervezet arról tájékoztatott, hogy 2017-ben 348 személy esetében született jogerős ítélet korrupciós bűncselekmények miatt indult büntetőügyekben.

Forrás: Shutterstock

Ez tizenhárommal több, mint 2016-ban: akkor ugyanilyen bűncselekményekért 335 esetben mondták ki a jogerős ítéletet. Az idei első három hónap vonatkozó statisztikájában arányait tekintve nem látszik eltérés a 2017-es trendhez képest, januártól márciusig 86 személy esetében született jogerős döntés korrupciós büntetőügyekben. Ha marad ez az „ütem”, az idén ugyancsak 350 körül lehet azon személyek száma, akiket korrupcióért marasztalnak el.

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a korrupciós bűncselekmények kategóriájába sorolt tényállásokban – mint például vesztegetés, hivatali vesztegetés, befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés – külön-külön hány ítéletet hoztak az elmúlt időszakban, de az OBH válaszában erre nem tért ki.

A hivatalos bírósági statisztikát érdemes összevetni az Ernst & Young (EY) április végén közölt globális visszaélési felmérésének eredményével. A nemzetközi tanácsadó cég akkor azt közölte, hogy bár Magyarországon az elmúlt két évben nem változott a vesztegetéseket tapasztalók részaránya, a megkérdezett cégvezetők kétharmada szerint a korrupció gyakori jelenség a gazdasági szférában. Csaknem a negyedük pedig úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatónak tartja, ha sikeres üzlet fejében különböző szívességeket is felajánlanak.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

2016 obh 2017 2018 Q1 ítéletek korrupció
Kapcsolódó cikkek