Közélet

Órákon át kellett győzködni, hogy vezető legyen

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére jelölt Gina Haspel vissza akart lépni, mert részt vett a terrorizmussal vádoltak kínzásos kihallgatási programjában – közölte a The Washington Post című lap.

A lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, Gina Haspel jelezte a Fehér Háznak, szívesen visszalépne a jelöltségtől, mert így nem kellene elmennie a szerdán tartandó szenátusi meghallgatásra.

Haspel – aki a CIA igazgató-helyettese – pénteken a Fehér Házban járt, ahol részletesen beszámolt az ügynökség kínzásos kihallgatási módszereiről, és személyes szerepéről a programban. Akkor jelezte, hogy visszalépne a jelöltségtől, majd visszatért Langleybe, a CIA virginiai központjába.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője és Marc Short, az elnöki hivatal jogi ügyekkel foglalkozó hivatalának vezetője még pénteken Langleybe utazott, és órákon keresztül tárgyalt Gina Haspellel. Nem kívánt részletekkel szolgálni a hosszas megbeszélésről, de – a The Washington Postnak – azt mondta: Gina Haspel „a jók között is a legjobb”.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére jelölt Gina Haspel
Forrás: AFP

A Fehér Ház szombaton délután erősítette meg, hogy változatlanul Gina Haspel Donald Trump elnök jelöltje a posztra.

Raj Shah, a Fehér Ház helyettes szóvivője a The Washington Post kérésére így fogalmazott: Haspel magasan képzett jelölt, aki több mint három évtizedet szentelt az ország szolgálatának, és alkalmasságát nem befolyásolják a pártos megfontolásból megfogalmazott bírálatok.

Az amerikai elnök a múlt hónapban jelölte Gina Haspelt a CIA élére, mivel elődje, Mike Pompeo külügyminiszter lett. Jelölése azonnal vitát kavart. Bár 33 éve a CIA munkatársa, többnyire fedett ügynökként tevékenykedett,

és a kínzásos kihallgatási programban játszott szerepe miatt egyes törvényhozók azonnal fenntartásaikat fogalmazták meg kinevezése miatt.

Az ellentmondásosnak ítélt és azóta már meg is szüntetett programot George W. Bush elnök hirdette meg a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után. A terrorizmussal, vagy az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatokkal gyanúsítottakat kínzással, köztük a vízbefojtás szimulálásával próbálták meg vallomásra bírni. A foglyokat részben a külföldön létrehozott titkos börtönökben hallgatták ki.

Haspel állítólag 2002-ben a Thaiföldön létrehozott egyik titkos börtönben irányította a kihallgatásokat.

Gina Haspel munkájának legtöbb részlete ma is titkos, ezért a szenátusi meghallgatáson sem fedhető fel. A megszüntetett kihallgatási programról és a titkos börtönökről szóló dokumentumokat – feljegyzéseket és videókat – 2005-ben megsemmisítették.

CIA Gina Haspel visszalépés
Kapcsolódó cikkek