Közélet

Pénteken döntenek a spanyol kormányfőről

A spanyol parlament pénteken szavaz a Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról, amelyet az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyújtott be a múlt hét végén.

Ana Pastor házelnök hétfői döntése értelmében a szavazást megelőző vitát a törvényhozás csütörtökön folytatja le. A kormányfő leváltásához a 350 fős parlament abszolút többségének, 176 képviselőnek a támogató szavazata szükséges.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE jelenleg 156 biztos szavazattal bír, köszönhetően az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártoknak, amelyek támogatják, hogy Pedro Sánchez vezetésével szocialista kormány alakuljon Spanyolországban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök
Fotó: Javier Soriano/AFP

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt nem támogatja a szocialista kormány megalakítását, amely helyett előrehozott választások kiírását szorgalmazza.

A spanyol parlament katalán és baszk nacionalista pártjainak támogatása nélkül nem tud átmenni a bizalmatlansági indítvány a parlamenten, ám ezek a pártok egyelőre mindössze kritikát fogalmaztak meg a szocialista vezetővel szemben, amiért még nem kérte támogatásukat külön-külön.

A PSOE azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, hogy a spanyol központi büntetőbíróság ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A pártra 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki a bíróság.

A PP közölte: fellebbez a nem jogerős ítélet ellen, és hangsúlyozta, hogy sem a jelenlegi, sem a korábbi pártvezetés nem volt gyanúsított az ügyben. A spanyol parlament tavaly már elutasított egy Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet szintén a kormányzó párt körül kirobbant korrupciós botrányok indokoltak.

péntek bizalmatlanság kormányfő Spanyolország Mariano Rajoy
Kapcsolódó cikkek