Közélet

A szurkolókra is lecsaphatnak majd a hekkerek

Az orosz labdarúgó-világbajnokságon 32 ezer nyilvános wifihálózat lesz elérhető, amelynek majdnem negyedének nem titkosított az adatforgalma.

Jövő héten kezdődik a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, ám az esemény nem csak a szurkolóknak lehet nagy élmény: könnyen előfordulhat, hogy a hekkerek is nagyot kaszálnak. A Kaspersky Lab kutatásai szerint ugyanis

a torna 32 ezer nyilvános wifihálózata majdnem negyedének nem titkosított az adatforgalma.

Ez természetesen komoly veszélyeket tartogat azok számára, akik ellátogatnak a mérkőzésekre, hisz a hekkereknek csupán egy hozzáférési pont közelében kell lenniük ahhoz, hogy hozzájussanak a felkészületlen felhasználók értékes adataihoz.

Fotó: AFP

A nagy világversenyek mindig megnövekedett online jelenléttel járnak: az emberek ilyenkor különösen szeretnek fényképeket megosztani, bejegyzéseket közzétenni. Még gyakoribb a nyilvánosan elérhető hálózatok használata is. Sokszor azonban nemcsak egyszerű képeket osztanak meg, hiszen az is előfordulhat, hogy a szurkolók a mérkőzések előtti programokra készülve múzeumjegyet vagy egyéb belépőket vásárolnak az interneten, ami azzal jár, hogy pénzügyi tranzakciók titkosítatlan wifin keresztül történnek.

Ha egy hálózat védtelen, akkor a rajta keresztül továbbított adatokat bárki – nem feltétlenül csak a bűnözők – láthatja, letöltheti és felhasználhatja saját céljaira.

A Kaspersky elemzése szerint a foci-világbajnokság helyszínei közül a legtöbb nem megbízható wifihálózat Szentpéterváron van (az összes ottani hálózat 37 százaléka), de Kalinyingrádban és Rosztovban is 30 százalék fölötti a védtelen wifik aránya. Ezzel szemben a legtöbb védett wifit kisvárosokban találták: Szaranszkban például csak a hálózatok 10 százaléka volt védtelen, s Szamarában is csupán 17 százalék.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

labdarúgó-világbajnokság Kaspersky Lab Oroszország
Kapcsolódó cikkek