Közélet

Az ENSZ szakértője keményen nekiment Trump gazdaságpolitikájának

Az ENSZ szegénységgel foglalkozó szakértője szerint az Egyesült Államok gazdaságpolitikája mélyíti a különbségeket gazdagok és szegények között.

Donald Trump elnöksége alatt a szegénység mértéke jelentősen megnőtt az Egyesült Államokban, állítja Philip Alston, az ENSZ rendkívüli szegénység és emberi jogok külön jelentéstevője. Az ENSZ szakértője szerint szegények milliói kerülnek ki a szociális hálóból és válnak kiszolgáltatottabbá mint korábban, míg az elitet jutalmazza a Trump-féle gazdaságpolitika – idézi a jelentést az Independent.

Alston kifejti, hogy az elszegényedés megakadályozásáért az erős szociális háló kiépítésével, a foglalkoztatás növelésével és az alapvető problémák orvoslásával kellene foglalkoznia a hatóságoknak ahelyett, hogy „büntetnék és bebörtönöznék a szegényeket”. Hozzáteszi, hogy miközben a jóléti kiadásokat és az egészségbiztosításhoz való hozzáférést csökkentik, Trump adóreformja kifejezetten a nagyvállalatok számára biztosít további nyereséget. Sőt, a Trump-adminisztráció politikájának a célja, hogy

elvegyék a legszegényebbektől az alapvető védelmet, megbüntessék a munkanélkülieket és még az alapvető egészségügyi ellátást is privilegizálják, mintsem hogy azt alapvető állampolgári jogként kiterjesszék

– tette hozzá.

A jelentés szerint

az USA-ban közel 41 millióan szegénységben, 18,5 millióan pedig mélyszegénységben élnek, továbbá az államokban a legmagasabb a fiatalkori szegénység aránya az iparosodott országok között.

Fotó: AFP / Jewel Samad

A The Guardiannak nyilatkozó ENSZ-szakértő azt is mondta, hogy egy „önmegsemmisítő gazdaságpolitikát” folytat a Trump-adminisztráció azzal, ha hagyja, hogy a következő nemzedék alultáplált és az alulképzett legyen. Állítása szerint az amerikai gyermekek 18 százaléka – tehát mintegy 13,3 millió kiskorú – él szegénységben.

Minden ötödik hajléktalan gyermekkorú és mintegy 1,3 millió diáknak kell fedél nélkül elvégeznie az iskolát. A gyermekhalandóság pedig 50 százalékkal magasabb, mint más fejlett országokban.

Kitért arra is, hogy az USA-ban élők rövidebb és rosszabb minőségű életet élnek, mint a többi gazdag és demokratikus ország állampolgárai. Továbbá az Egyesült Államokban a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya, illetve a felszámolható trópusi betegségek is egyre nagyobb mértékben fordulnak elő.

Az ENSZ szakemberének jelentése a US Census Bureau adataira támaszkodik, amely azonban csak a 2016-os időszakra terjed ki. A hivatkozott adatok pedig nem hasonlítják össze a szegénység mértékét a Trump előtti, illetve a 2017 januári hivatalba lépését követő időszakban.

Alston jelentése szerint az afroamerikaiak között dupla akkora a szegények, illetve a munkanélküliek száma, mint a fehér bőrű amerikaiaknál, továbbá a nők, a spanyol ajkúak, a bevándorlók és az őslakosok körében is magasak a negatív mutatók. A szakértő hozzátette, hogy legalább 550 000 hajléktalan ember él jelenleg az Egyesült Államokban.

„Nincs mágikus recept a mélyszegénység felszámolására” – vélekedett Philip Alston, aki azonban hozzátette, hogy egy gazdag ország, mint az Egyesült Államok esetében, ha fennmarad mélyszegénység, az csak a hatalmon levők szándéka szerint valósulhat meg.

Donald Trump ENSZ Philip Alston amerikai szegénység
Kapcsolódó cikkek