Közélet

Az ENSZ szerint jobban kéne foglalkozni az emberi jogokkal

Az Egyesült Államoknak és más országoknak is határozottan napirendre kell tűznie az emberi jogok kérdését az Észak-Koreával tervezett közelgő tárgyalásokon egy ENSZ-szakértő szerint.

Tomas Ojea Quintana, a világszervezet Észak-Koreával foglalkozó különleges jelentéstevője arról beszélt csütörtökön Genfben újságírók előtt, hogy az emberi jogok terén elért előrelépés szükséges lenne ahhoz, hogy fenntartható legyen egy esetleges megállapodás Phenjan atomfegyvermentességéről.

Az ENSZ-szakértő felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen lépéseket egy általános amnesztia irányába. Nagyon fontos jelzés lenne Phenjan részéről, ha fokozatosan szabadon engedné a politikai foglyok százait – hangsúlyozta.

Quintana emlékeztetett arra is: Észak-Korea élelmiszerhiánnyal küzd, és az országban mintegy 10 millió ember szorulna humanitárius segítségre. A szakértő szerint Észak-Koreában „kritikus” állapotok uralkodnak.

Fotó: Pixabay

Az ENSZ-szakértő utalt arra, hogy azok az amerikai tisztségviselők, akikkel ő találkozott, valamennyien egyetértettek abban, hogy

fontos lenne felhozni az emberi jogok kérdését a Phenjannal folytatandó tanácskozásokon.

Reményét fejezte ki, hogy a jövő keddre tervezett találkozón vagy esetleg az azt követő tárgyalásaikon Donald Trump amerikai elnök szóba fogja hozni ezt a kérdést Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnél.

 

USA Észak-Korea ENSZ emberi jogok kérdése
Kapcsolódó cikkek