Közélet

Bővült a brit királyi család

Újabb dédunokának örvendhet a brit uralkodó: a Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia –kedden bejelentette, hogy Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája egészséges leánygyermeknek adott életet.

A keddi hivatalos közlemény szerint a kislány előző nap jött a világra 9 font és 3 uncia – hozzávetőleg 4167 gramm – súllyal.

Az újszülött, akinek nevét a palota szerint „megfelelő időpontban” hozzák majd nyilvánosságra, Zara Tindall és férje, Mike Tindall második gyermeke, egyben

a királynő hetedik dédunokája.

A 92 esztendős uralkodót nem egészen két hónap alatt a második dédunokával örvendeztették meg leszármazottai: április 23-án született Lajos herceg, Vilmos herceg – a brit trón majdani egyenes ági várományosa – és felesége, Katalin hercegnő harmadik gyermeke, a királynő hatodik dédunokája.

A legújabb dédunoka születési súlyban megelőzi ugyan Lajost, aki 8 font és 7 uncia – hozzávetőleg 3827 gramm – súllyal látta meg a napvilágot,

a trónutódlási sorban viszont messze lemarad mögötte: az egyelőre névtelen kislány a 19. a trónöröklési sorrendben, Lajos herceg ugyanakkor az ötödik.

Zara Tindall is szerepel a hivatalos brit trónutódlási sorban, a 17. helyen, nem valószínű azonban, hogy valaha is az ő vagy két gyermeke fejére kerülne a korona.

II. Ezsébet királynőt újabb dédunokával örvendeztették meg
Fotó: AFP

A 37 éves kismama a brit királyi család legmagasabb rangú „polgári” tagja. Jóllehet a királynő egyenes ági leszármazottja – édesanyja Anna hercegnő, az uralkodó egyetlen leánygyermeke -, Zarának azonban nincs semmilyen királyi titulusa.

Ilyesmire kifejezetten nem is tart igényt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy hétköznapi életet élhessen.

Hét éve esküdött örök hűséget polgári származású férjének, a 39 éves Mike Tindall egykori angol rögbisztárnak, aki 2003-ban a világbajnok angol rögbiválogatott tagja volt. A házaspár hivatalos megszólítása Mr. és Mrs. Tindall, két kislányuké egyaránt Miss Tindall. Zara és Mike Tindall első gyermeke a négyéves Mia.

A hét dédunoka közül néggyel Anna hercegnő két gyermeke örvendeztette meg II. Erzsébet királynőt és 97 esztendős férjét, Fülöp edinburghi herceget.

 

brit királyi család II. erzsébet királynő
Kapcsolódó cikkek