Közélet

Eb-t rendezne 2021-ben Magyarország

A Magyar Labdarúgó Szövetség megpályázza az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezését. Budapest mint az esemény egyik vendéglátó városa támogatná ebben a szervezetet – amiről a Fővárosi Közgyűlés a mai ülésén dönthet –, de pénzt nem ad hozzá.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázni kíván a 2021-es U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezésére – olvasható a mai rendkívüli Fővárosi Közgyűlés előzetesen nyilvánosságra hozott napirendi pontjai között. Mivel a szövetség elképzelései szerint Budapest az esemény vendéglátó városa lenne, a közgyűlésnek támogató nyilatkozatot kell elfogadnia annak kapcsán, hogy vállalja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által támasztott kötelezettségeket. A javaslat előterjesztője Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a főváros az MLSZ 2019-es korosztályos kontinensviadalra vonatkozó pályázatát is támogatta, ám a rendezési jogokat Olaszország és San Marino kapta meg. Ahogy akkor, a szövetség most is több város bevonásával bonyolítaná le a viadalt.

Budapest az egyik helyszín, ahol az FTC bázisa, a Groupama Aréna, valamint az új Honvéd stadion vagy az újpesti Szusza Ferenc Stadion adhat otthont a torna mérkőzéseinek.

Összesen hat stadiont kell biztosítani a meccseknek. Az UEFA részére 2018. augusztus 31-ig kell benyújtania az MLSZ-nek a pályázatot. Ennek része a rendező városok közgyűléseinek támogató határozata is, amelynek elfogadásához egyszerű szavazattöbbség szükséges.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A határozat jellemzően általános formulákat tartalmaz, ugyanakkor néhány konkrét kikötést is felsorol. Meccsnapokon például az érvényes belépőkkel rendelkező szurkolóknak ingyenessé kell tenni a helyi tömegközlekedést, a rendező településeknek pedig két héttel az Európa-bajnokság előtt már eleget kell tenniük az UEFA által megszabott városdíszítési programnak (szurkolói zónák stb.).

Az utánpótlástornát mai formájában 1978 óta rendezik meg. Kiemelt jelentőségét az adja, hogy az U21-es a legidősebb korosztály az UEFA rendszerében, az itt pályára lépő labdarúgók jellemzően a felnőttválogatottakban is bemutatkozhatnak. Az Eb-t kétévente tartják meg tizenkét csapat részvételével.

A Fővárosi Önkormányzat azzal indokolja az MLSZ törekvésének pártolását, hogy szerintük az U21-es Európa-bajnokság alkalmas Budapest népszerűsítésére, valamint a rendezvény a Sportoló Nemzet kiemelt kormányzati cél megvalósítását is segíti. Azt is megjegyzik, hogy a magyar pályázati szándékot erősíti a 2020-as felnőtt labdarúgó-Európa-bajnokság, amelynek keretében négy mérkőzést az új Puskás Ferenc Stadionban tartanak majd.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azon szándékát, hogy Budapest is az egyik rendező városa legyen a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. A képviselők 24 igen szavazattal, 4 ellenzéki tartózkodás mellett hagyták jóvá az erről szóló előterjesztést.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Budapest MLSZ U21 Európa-bajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek