Közélet

Megugorhat egyes miniszterek fizetése

Többszörösére emelkedhet a miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján.

Többszörösére emelkedhet a miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján – szúrta ki az Index. Mint írják, az eddigi gyakorlat helyett – ami a köztisztviselők illetményéhez kötötte a miniszteri javadalmazást – új szabály alapján állapíthatják majd meg a kormánytagok bérét:

a miniszter maximum annyit kereshet, amennyit a minisztériuma alá tartozó állami cég vezetője.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett javaslat szerint

a személyi illetmény havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, központi államigazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.

Vagyis a miniszter akár akkora fizetést is kaphat majd, mint az alá tartozó legnagyobb állami vállalat vagy költségvetési szerv legjobban fizetett dolgozója.

A legnagyobb állami vállalatok vezetői 3-5 millió forintot is kereshetnek havonta, az új törvény elfogadása után ezekért a cégekért felelős minisztereket is ekkora juttatás illethetné meg.

miniszter törvényjavaslat fizetés
Kapcsolódó cikkek