Közélet

Tízből hét munkáltatónál találtak szabálytalanságot

Bár enyhén csökkenő trendet mutat, még mindig kiugró a munkavédelmi szabálytalanságok aránya a magyar cégeknél. Az idei első negyedévben közel 25 millió forint bírságot szabott ki a hatóság ilyen okokból, miközben egyre több állampolgári bejelentés is érkezik a munkahelyi körülmények miatt.

Az ellenőrzött munkáltatók 71,5 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot az idei első negyedévben – olvasható a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztályának friss jelentésében. Összesen 3045 munkáltatónál tartottak vizsgálatot, közülük 2178 esetében talált valamilyen hibát a munkavédelmi hatóság. Ez az arány 5,4 százalékkal alacsonyabb a 2017-es év hasonló időszakához képest, akkor a munkaadók 76,9 százalékánál tártak fel mulasztásokat.

A január–március között zajló ellenőrzések mintegy 97 ezer dolgozót érintettek, s a munkavégzési körülmények 67,6 százalékban szabálytalanok voltak.

Ez szintén enyhén csökkenő trendet jelez, a mutató 1,9 százalékkal alacsonyabb az előző év bázisához viszonyítva. Ezen belül a vizsgált munkavállalók 28 százaléka súlyosan veszélyes körülmények között dolgozott.

 

Jellemző példa, hogy az építőiparban a magasban végzett munkáknál hiányzik a leesés elleni műszaki védelem, illetve a mélyépítési földmunkáknál elmarad a munkagödrök dúcolása, miközben a közúti járműforgalom közvetlenül a munkagödör mellett halad, megnövelve a föld beomlásának veszélyét

– írják a kimutatásban.

Március végéig harmincnyolc súlyos munkabaleset történt Magyarországon: a statisztikák tizenhat halálos, tíz életveszélyes, kilenc súlyos csonkolásos, valamint három egyéb súlyos eseményt rögzítettek. Ezenfelül hetven esetben foglalkozási megbetegedés gyanúja is felmerült.

A jelentés arra is kitér, hogy egyre több állampolgári bejelentés érkezik a hatósághoz. Három hónap alatt közérdekű bejelentésből332-t regisztráltak, emellett harminchat panaszbejelentést is kivizsgáltak. Ezek leginkább a munkahelyek kialakítását, az általános higiénés feltételeket kifogásolták, valamint balesetekről és foglalkozási megbetegedésekről szóltak.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashajta

munkaügyi ellenőrzés munkavédelem NGM 2018 Q1
Kapcsolódó cikkek