Közélet

Összesen huszonhárman hagyták már ott Trump kormányát

Scott Pruitt, a környezetvédelmi hivatal vezetője lemondásával immár 23 magas rangú tisztségviselő távozott Trump kormányából.

Donald Trump ameikai elnök kormányzatát alig több mint másfél év alatt hagyta el a csaknem két tucat munkatárs.

Van akitől Trump vált meg, mert elégedetlen volt munkájával, van aki pedig magától távozott, mert elégedetlen volt az elnökkel.

A volt ügyvezető igazságügyi minisztert, Sally Yates-t az elnök menesztette, mert az elődje, Barack Obama által kinevezett tárcavezető nem volt hajlandó végrehajtani egy utasítást. Michael Flynn még egy hónapig sem húzta nemzetbiztonsági tanácsadóként, mert kiderült róla, hogy a török kormány lobbistája volt.

Donald Trump
Fotó: AFP

Trumpról köztudomású, hogy abszolút lojalitást vár el munkatársaitól. Állítólag ezt követelte meg James Comey-tól, az FBI igazgatójától is. Az elnökválasztási kampány stratégiai főtanácsadójából a Fehér Ház stratégiai főtanácsadójává vált Steve Bannont is elbocsájtotta Trump. Bannon, aki szerette hangoztatni, hogy Trump neki köszönhette a választási győzelmét – egy hetilapnak adott interjújában durván neki ment a Fehér Házban uralkodó állapotoknak, ezért tavaly augusztusban távoznia kellett.

A menesztette főtanácsadó több európai országban is előadásokat tartott, többek között az Európa jövője című konferencia keretében érkezett Budapestre idén tavasszal.

Steve Bannon
Fotó: Philippe Huguen / AFP

Trump tanácsadója, a magyar származású Gorka Sebestyén is távozott, majd követték a Fehér Ház szűkebb munkatársi gárdájából többen: az elnöki hivatal kommunikációs igazgatója, a kormányzati etikáért felelős hivatal vezetője, majd a Trumpot az orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozásban képviselő jogi csapat szóvivője és egy ügyvéd.

Távozott a Fehér Ház korábbi szóvivője, majd felmondott a helyettese is, utánuk pedig Trump volt kabinetfőnöke is, éppúgy, mint a kommunikációs igazgató, majd az őt követő következő kommunikációs igazgató is. Családon belüli erőszak vádja miatt távozott az elnöki kabinet titkára, és Trump beszédírója.

A sort a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője, majd a külügyminiszter és egy nemzetbiztonsági tanácsadó folytatta, őket pedig a veteránügyi minisztérium vezetője, majd az egészségügyi miniszter követte, azután Trump személyes asszisztense is távozott.

Donald Trump Steve Bannon Fehér Ház
Kapcsolódó cikkek