Közélet

Perelnének a veronai buszbaleset áldozatainak szülei

A legújabb vizsgálatok szerint durva szabálytalanságok előzték meg a veronai busztragédiát. Ha a hatóságok nem lépnek, több áldozat hozzátartozója tesz feljelentést – írja a Blikk.

Eddig csupán Olaszországban indult eljárás a tavaly januárban a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóinak veronai buszbalesete miatt, amiben 17-en haltak meg. A magyar hatóságok még nem indítottak hivatalból eljárást a buszt üzemeltető cég ellen, ha pedig ez a jövőben is így marad, úgy az áldozatok szülei fognak lépni a Blikk cikke szerint.

Fotó: AFP

Nemrég kézhez kapták ugyanis az igazságügyi szakértői véleményeket, amelyből kiderült, hogy a busz sofőrje és a fuvarozó cég vezetője gyakorlatilag a leégett jármű minden hibájáról tudott.

Krizsány László az egyik elhunyt diáklány édesapja a dokumentumok alapján a lapnak elmondta, a cég már az autóbusz honosítási vizsgájánál is kozmetikázott, meghamisították az adatokat, hogy a jármű külföldi utakra is mehessen. Mint ahogyan ismert volt előttük az is, hogy valóban volt illegális üzemanyagtartály a buszban.

Idén januártól szigorodtak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok, amelynek célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék a programokat. A legfontosabb változások között szerepel, hogy az óvodák, iskolák csak olyan társasággal köthetnek szerződést, amely 13 évesnél fiatalabb autóbusszal vállalja a diákokat szállítását, valamint a cégnek garantálnia kell, hogy a sofőr nem szenved alvászavarban. Ezen kívül fontos változás, hogy külföldi iskolai utazások során éjszaka 11 és hajnali 4 óra között ezek a buszok nem közlekedhetnek, és a sofőrnek is biztosítani kell a megfelelő pihenést, tehát ez az idő nem tölthető a járműben.

 

hatóság buszbaleset per szülők Verona
Kapcsolódó cikkek