Közélet

Schröder szorosabb orosz-német együttműködést szeretne

Az Oroszországgal való szorosabb együttműködést támogatta a jövő hétfőn Helsinkiben tartandó amerikai-orosz csúcstalálkozó előtt Gerhard Schröder volt német kancellár.

Szükségünk van Oroszország erőforrásaira, nemcsak a gázra és olajra, de a ritka- és nemesfémekre is

– mondta Schröder. Európának ugyanakkor szüksége van az orosz piacra, és „Oroszország is pontosan tudja, hogy szüksége van Európára” – nyilatkozta a német szociáldemokrata politikus a Stern hírmagazinnak adott interjújában.

A volt kancellárt bírálat éri Németországban, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának számít, és a Kreml által ellenőrzött Gazprom és Rosznyefty olajipari óriásoknál van állása. Gerhard Schröder azzal védekezik, hogy ez a magánügye.

Donald Trump amerikai elnök július 16-án készül találkozni Putyinnal a finn fővárosban, Helsinkiben. A két vezető eddig két alkalommal találkozott különböző konferenciák alkalmával. A csúcstalálkozóhoz megfigyelők nagy reményeket fűznek, tekintettel arra, hogy terebélyes az Oroszország és az Egyesült államok közötti vitás kérdések listája.

Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin
Fotó: Sergey Guneev / Sputnik

Schröder üdvözölte, hogy Washington és Moszkva kész a párbeszédre. Mindemellett óva intett az Oroszország elszigetelését célzó próbálkozásoktól.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagját nem is lehet elszigetelni,

mert akkor a világ egyik konfliktusában sem lehet majd egy lépéssel előrébb jutni” – hangsúlyozta a volt kancellár.

Trump a szerdán kezdődött brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt a német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt. A földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Később azonban, miután a NATO-csúcsértekezlet alkalmával egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, már nagyon jónak nevezte a kapcsolatát vele.

Trump kiakadt Németországra az oroszok miatt

A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt.

 

Donald Trump Vlagyimir Putyin Gerhard Schröder
Kapcsolódó cikkek