Közélet

Velencében debütál az Oscar-díjas magyar rendező új filmje

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütál az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán. Szintén a fesztiválon mutatják be Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmjét, az alkotás a Biennale College Cinema szekcióban lesz látható.

Az augusztus 29-én kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja, amelyet először 1932-ben, a Velencei Biennálé keretében rendeztek meg. Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás (Enyedi Ildikó: Bűvös vadász) a fesztivál versenyprogramjába, amelynek fődíja az Arany Oroszlán – olvasható a közleményben.

Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be, a Napszálltát ugyanis a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) hivatalos válogatásába is meghívták. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, ahol számos Oscar-díjas film kezdte a pályafutását.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a film a világ legjobbjaival versenyezhet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

- idézi a közlemény Sipos Gábort és Rajna Gábort, a Napszállta producereit. A film 2017 nyarán 53 napon át forgott több budapesti és vidéki helyszínen.

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjével Oscar-díjat nyert 2016-ban
Fotó: AFP/Robyn Beck

A Napszállta 1913 nyarán játszódik Budapesten, a béke utolsó napjaiban.

Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

A Napszállta főszereplői Jakab Juli és a román Vlad Ivanov. A film operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője az azóta elhunyt Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

A Napszállta a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd forintos támogatásával és a magyarországi filmszakmai közvetett támogatással, az Eurimages, az Aide aux Cinémas du Monde – Centre National du Cinéma et de l'image Animée – Institut Français, az Indéfilms 6, a Kreatív Európa – MEDIA és a TorinoFilmLab támogatásával.

A filmet már a világpremier előtt világszerte közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg. A Napszállta a Mozinet forgalmazásában szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat, amely a legnagyobb elismerés, amit magyar nagyjátékfilm valaha Cannes-ban kapott. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat is, ezzel minden idők nemzetközileg legelismertebb magyar alkotása az egyetemes filmtörténet része lett – áll a Filmalap közleményében.

Szintén szerepel a velencei filmfesztiválon Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje, amelynek világpremierje a Biennale College Cinema szekcióban lesz – olvasható a film alkotóinak közleményében. A Déva az árvaházban élő kamasz albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik az önkéntes Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha elárul valakit.

 

Napszállta Velencei Nemzetközi Filmfesztivál film Sunset Nemes Jeles László
Kapcsolódó cikkek