Közélet

Washington nem enged az oroszoknak

Nem változott Washington politikája az Oroszországgal szemben hozott szankciók ügyében – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságában tartott szerdai meghallgatásán.

Álláspontját a miniszter rövid nyilatkozatban fejtette ki, kitérve elsősorban a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóra és az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai kormánypolitikára. Közölte, a Helsinkiben tartott csúcstalálkozón az amerikai fél azt próbálta kifürkészni, hogy Moszkvának szándékában áll-e a kétoldalú viszony javítása.

Most az orosz térfélen van a labda

– szögezte le, majd hangsúlyozta, hogy Donald Trump elnök „teljes mértékben tisztában van” azzal, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választások folyamatába. Helsinkiben ő maga, személyesen is közölte az orosz partnerekkel, hogy komoly következményei lesznek a demokratikus folyamatainkba történő beavatkozásnak – tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter
Fotó: AFP/Jim Watson

A szenátoroknak válaszolva elmondta,

a csúcstalálkozón szóba kerültek gazdasági kérdések, az amerikai elnök felvetette a terrorellenes tanács újbóli létrehozását, és megvitatták, hogyan lehetne politikai megoldást találni a szíriai konfliktusra.

A külügyminiszter arról tájékoztatta a szenátorokat, hogy mind Szíria, mind Ukrajna ügyében az amerikai fél „az Egyesült Államok alapvető stratégiai érdekeit védelmezte”.

Nem kerültek szóba az Oroszország elleni szankciók, és nem született megállapodás Ukrajna ügyében

– szögezte le. Megerősítette, hogy az amerikai kormány nem ismeri el a Krím annektálását. A szíriai konfliktus rendezését illető esetleges Trump-Putyin megállapodásról – amelyről az amerikai sajtó többnyire orosz forrásokra hivatkozva hírt adott – nem kívánt nyilatkozni, mint fogalmazott: e részletek feltárása nem az ő dolga.

Észak-Koreáról szólva Pompeo leszögezte:

az amerikai kormány a türelmes diplomácia mellett kötelezte el magát, és értékelése szerint már „haladást” is elértek a Phenjannal folytatott tárgyalásokon.

Ugyanakkor az egyik szenátor kérdésére elismerte: Észak-Korea változatlanul folytatja az atombombához szükséges hasadóanyagok előállítását, annak ellenére, hogy ígéretet tett az atomfegyver-mentesítésre. Arra a kérdésre azonban nem kívánt válaszolni, hogy tudomása szerint Phenjan folytatja-e a tengeralattjáróról indítható ballisztikusrakéta-kísérleteit.

A meghallgatáson a szenátorok leginkább azt sérelmezték, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást a kormányzat külpolitikai döntéseiről, és a legtöbb kérdés az amerikai-orosz viszonyt, konkrétan a Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközti találkozóján elhangzottakat firtatta.

Donald Trump Észak-Korea Oroszország Szenátus Mike Pompeo meghallgatás
Kapcsolódó cikkek