Közélet

Az amerikai külügyminiszter üdvözli az Észak-Korea elleni retorziókat

Dicsérte az Észak-Korea elleni szankciók fenntartásáért a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagjait Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartott júniusi csúcstalálkozóján késznek mutatkozott országa és a Koreai-félsziget atommentesítésére. Cserébe kilátásba helyezte az Észak-Korea elleni büntetőintézkedések felfüggesztését. Egyelőre azonban nem született döntés az atommentesítés menetrendjéről. A hét elején kiderült:

az amerikai hírszerzés bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Észak-Korea egy vagy két új interkontinentális ballisztikus rakétát kezdett el gyártani.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter meghívott vendégként szintén részt vesz a szingapúri összejövetelen, de nem tudni, hogy találkozik-e külön Pompeóval. Az amerikai külügyminiszter ötnapos délkelet-ázsiai körútjának második állomásaként érkezett a városállamba, ahonnan Indonéziába utazik tovább.

Mike Pompeo az amerikai külügyi tárca vezetője
Fotó: AFP/Jim Watson

Az ASEAN-országok külügyminisztereinek szingapúri találkozóján elmondott beszédében Pompeo méltatta, hogy a tömb tagjai támogatják a jogállamiságot a Dél-kínai-tengeren, amelynek jelentős részét Peking magáénak követeli. Ez a tengerrel határos többi országot és az Egyesült Államokat is nyugtalanítja.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett bemutatta az ASEAN-nak az Egyesült Államok úgynevezett indo-csendes-óceáni stratégiáját, amelynek keretében Washington 113 millió dollárral (mintegy 31,4 milliárd forinttal) támogatná az energetikai, technológiai és infrastrukturális projekteket Ázsiában. A stratégia egyik célja Kína térségbeli befolyásának ellensúlyozása.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni ország

– szögezte le Pompeo, hozzátéve, az ASEAN-országok az amerikai befektetések fő célpontjai Ázsiában.

Az ASEAN tíz tagból áll, amelyek: Burma, Brunei, Kambodzsa, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Laosz, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.

 

Észak-Korea szankciók Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek