Hetvenhárom éves korában meghalt Joël Robuchon francia séf, a világon a legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa, akit a Gault & Millau az évszázad séfjének nevezett 1990-ben.
MTI
2018.08.06, 15:28
Megosztom a cikket
Benjamin Griveaux közölte, hogy Joël Robuchon világhírű séf hétfőn elhunyt Genfben daganatos betegség következtében. A francia séfnek éttermei voltak Párizsban, Monacóban, Hongkongban, Las Vegasban, Tokióban és Bangkokban is.
Robuchon 1960-ban a papi szemináriumot otthagyva kezdett el dolgozni a poitiers-i Relais étteremben.
1976-ban megkapta a Franciaország legjobb mestere kitüntetést, és innen ívelt felfelé pályája. 1982-ben kapta meg első Michelin-csillagát, két év múlva a harmadikat és 2016-ra rekordszámú, 32 Michelin-csillagot zsebelt be. Idén 31 Michelin-csillaga volt, köztük öt háromcsillagos étterem.
Joël Robuchon Fotó: Valery Hache / AFP
Az újító szelleméről közismert Robuchon 2003-ra alkotta meg az Atelier de Joël Robuchon étteremkoncepciót, amelynek első éttermei Tokióban és Párizsban nyíltak meg egy időben. A sikeren felbuzdulva következett 2005-ben Las Vegas, 2006-ban New York, London és Hongkong, majd 2009-ben Tajpej.
Ezek kicsiny, intim éttermek, ahol a vendégek a konyhát körülvevő pultnál foglalnak helyet. Nincs asztalfoglalás, mivel az éttermek többségében asztal sincs.
Bár tudott ételkölteményeket készíteni, a legegyszerűbb módon, három-négy alapanyagból készítette közkedvelt fogásait azzal a céllal, hogy ízeiket előcsalogassa.
Az volt az felfogása, hogy a vendégek kényelmesen érezzék magukat, kapcsolatban lehessenek a séffel és az étel álljon a középpontban. Ez részben egy kis fricska is volt a Michelin-csillag rendszerének, amely nemcsak az ételkészítést jutalmazza, hanem a szolgáltatás és a környezet minőségét is.
Joël Robuchont szakácsnak nevezni olyan, mintha Pablo Picassót festőnek, Luciano Pavarottit énekesnek, Frederic Chopint zongoristának neveznénk
– írta L'Atelier de Joël Robuchon című könyvében Patricia Walls, aki tanítványa volt. „Joël Robuchon úgy vonul be a történelembe, mint művész, aki a legnagyobb hatással volt a 20. században a konyhaművészet világára” – tette hozzá.
Ne maradjon le a Világgazdaság híreiről, olvassa őket mindennap!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.