Közélet

Szaúd-Arábia százmillió dollárral segítené Szíriát

Főként egészségügyi, oktatási, mezőgazdasági, közműszolgáltatási fejlesztésekre és romeltakarításra fordítaná a pénzt.

Szaúd-Arábia százmillió dollárral támogat úgynevezett stabilizációs projekteket az Iszlám Államtól megtisztított északkelet-szíriai térségekben – jelentette be pénteken a washingtoni szaúdi nagykövetség.

A forrásokat főként egészségügyi, oktatási, mezőgazdasági, közműszolgáltatási fejlesztésekre és romeltakarításra fordítanák.

Rijád álláspontja szerint a felajánlás elősegíti a szíriai menekültek hazatérését, és egyben szavatolja, hogy az Iszlám Állam nem lesz képes többé fenyegetni Szíriát és szomszédjait, sem támadásokat előkészíteni a nemzetközi közösség ellen.

Rakka városában is el kell a segítség
Fotó: Sebastian Backhaus / NurPhoto / AFP

Az érintett térségben fekszik Rakka is, a terroristák kalifátusának egykori központja. A térséget nagyobb részben az amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet tartja ellenőrzése alatt.

Rijád tagja a Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíciónak, amely 2014 óta harcol a dzsihadista szervezettel a polgárháborús Szíriában.

Az Iszlám Állam jelentős vereségeket és területi veszteségeket szenvedett az utóbbi hónapokban Szíriában az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányerők, illetve az SDF offenzíváitól.

Szaúd-Arábia a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben harcoló ellenzéki fegyveres csoportok egyik legjelentősebb támogatója. A damaszkuszi rezsim ugyanakkor az utóbbi időben Moszkva támogatásával kiterjedt területeket foglalt el a nyugati támogatást élvező lázadóktól az ország különböző részein.

Bassár el-Aszad Szaúd-Arábia ISIS
Kapcsolódó cikkek