Közélet

Hongkong az ultragazdagok új fővárosa

Már nem New Yorkban él a legtöbb ultragazdag ember, az amerikai metropoliszt Ázsia egyre gyorsuló vagyonkoncentrációja taszította le a trónról a Wealth-X legfrissebb felmérése szerint.

Hongkong megelőzte New Yorkot a kiemelkedően vagyonos lakosság számát tekintve, így a Kínához tartozó kapitalista városállamban él a legtöbb, minimum 30 millió dollár felett rendelkező ember a világon, számuk csupán hat országban nagyobb – írja a Bloomberg.

Az egykori brit gyarmaton élő ultragazdagok száma az elmúlt évben 31 százalékkal, tízezerre nőtt, ezzel maga mögé utasította az USA keleti parti nagyvárosának mintegy kilencezer főt számláló szűk elitjét. Tokió végzett a harmadik helyen, egy másik amerikai megapolisz, Los Angeles pedig a negyedik legtöbb, 30 milliónál nagyobb vagyonnal rendelkező emberrel büszkélkedhet.

Fotó: AFP

Európában Párizs vette át a vezető szerepet Londontól, úgy látszik, a Brexit a britek legvagyonosabb rétegét is kedvezőtlenül érintette. Az első tízbe még három amerikai – Chicago, San Francisco és Washington DC –, valamint egy japán város fért be a legfrissebb adatok szerint.

Hogy a világgazdaság remekül teljesített tavaly, az is mutatja, hogy a legvagyonosabbak száma 13 százalékkal nőtt 2017-ben. Globálisan 256 ezer ember tartozik ebbe a csoportba, összvagyonuk eléri a 31,5 ezermilliárd dollárt. A vagyonkoncentráció elképesztő mértékét érzékelteti, hogy bár az ultragazdagok a Föld lakosságának alig 0,003 százalékát adják, az összvagyon 11 százaléka felett rendelkeznek.

Számuk Ázsiában nőtt a legdinamikusabban, főleg Hongkong és a kínai nagyvárosok fejlődésének jóvoltából.

Utóbbiak közül egy sem szerepel a top tízben annak ellenére, hogy Kínában él a harmadik legtöbb ultragazdag a világon. A kínai gazdasági elit azonban térben jobban szét van szórva a hatalmas országban. Ma már Ázsiában él a bolygó legvagyonosabb embereinek negyede, a kutatás készítői pedig további erőteljes növekedést várnak a régiótól.

Az országok közül ugyanakkor még messze az Egyesült Államok vezet, ahol csaknem 80 ezer ultragazdag él, négyszer több, mint a második Japánban. Németország a maga 15 ezres adatával globálisan a negyedik, megelőzve Kanadát és Franciaországot, amelyek Hongkonghoz hasonlóan tízezernél több kiugróan gazdag embernek adnak otthont.

Nincs nemi egyenlőség a társadalmi ranglétra csúcsán sem: a világ leggazdagabb embereinek túlnyomó többsége továbbra is férfi, a 35 ezer nő a bolygó legvagyonosabb rétegének csupán 14 százalékát adja, ám ez is rekord.

Vagyonuk több mint harmadát likvid eszközökben, jellemzően készpénzben tartják az ultragazdagok, valamivel nagyobb arányban, mint magánbefektetésekben. Tőzsdei részvények a vagyonuk 26 százalékát teszik ki, az alternatív befektetések és luxuscikkek (jachtok, repülők, műtárgyak, ékszerek stb.) pedig a portfóliójuk 6,6 százalékát adják.

gazdagok hong kong vagyon New York
Kapcsolódó cikkek