Közélet

Trump igazságügyi vizsgálatot akar a New York Times cikke miatt

Jeff Sessions igazságügyi miniszternek vizsgálatot kellene indítania a The New York Times című amerikai napilapban megjelent névtelen cikk ügyében – hangoztatta Donald Trump amerikai elnök újságíróknak egy észak-dakotai kampányrendezvény előtt.

Az elnök szerint az igazságügyi tárcának fel kellene derítenie azt is, hogy ki a cikkíró és jelenleg hol tartózkodik.

Nem akarom, hogy jelen legyen a megbeszéléseinken

– tette hozzá Trump, utalva a „Kínát, Oroszországot, vagy Észak-Koreát érintő magas szinten tartott” egyeztetésekre.

Arra a kérdésre, hogy vajon tervez-e jogi lépéseket a The New York Times ellen, Trump azt válaszolta: még nem tudja, egyelőre vizsgálja a lehetőségeket. Az újságírók ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy nem titkosított információk kiszivárogtatása nem bűncselekmény, vagyis elég nehéz lenne jogalapot találni a vizsgálatra.

Fotó: AFP

Trump az észak-dakotai kampányrendezvény előtt az újságíróknak beszélt a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkájáról is. Mint fogalmazott: a 2016-os elnökválasztási kampánya munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást feltárni szándékozó vizsgálat „nemcsak rossz országunknak, hanem tisztességtelen a közelgő választásokkal szemben is”.

Ismételten boszorkányüldözésnek nevezte a vizsgálatot, amelyet szerinte már régen le kellett volna zárni.

Donald Trump kétnapos kampánykörúton van: csütörtökön Montanában, pénteken pedig Észak-Dakotában vett részt kampányrendezvényen.

 

New York Times Donald Trump igazságügyi vizsgálat
Kapcsolódó cikkek