Közélet

Hillary Clinton még nem engedte el teljesen az elnöki ambícióit

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök hamarosan egy 13 várost érintő országjárásra indulnak.

Hillary Clinton, a 2016-os amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelöltje egy pénteki rendezvényen azt mondta, nem akarja újra megmérettetni magát 2020-ban, azonban továbbra is elnök szeretne lenni – számol be az eseményről a The Hill.

Clinton ezt egy pódiumbeszélgetésen fejtette ki, ahol újságírói kérdésként felmerült, hogy szeretne-e ismét elindulni az elnökségért, mire

Hillary Clinton rávágta, hogy: „Nem”. Ekkor a közönség soraiból többen is felnevettek, majd az újságíró továbbra is a politikusnak szögezte a kérdést, erre már azt fellelte: „Elnök akarok lenni.”

https://youtu.be/WePip2vHbfI

A volt first lady azt is mondta, hogy sok munka vár arra a demokrata párti politikusra, aki „remélhetőleg” megnyeri a következő elnökválasztást.

Olyan munka ez, amire úgy érzem, igen felkészült vagyok, miután nyolc évet töltöttem a Szenátusban, majd a Külügyminisztériumban dolgoztam

– tette hozzá. Clinton azt is elmondta, a közelgő félidős választásokig nem gondolkodik az induláson.

Clintonék alapítványa

Korábban beszámoltunk arról, hogy a félidős választást november 6-án tartják: ezen a napon újraválasztják a Szenátus harmadát, a Képviselőház egészét, összesen 39 államban és szövetségi területen kormányzót is választanak, illetve számos állami és helyi szintű választásra is sor kerül.

A választásokon több millió dollárral támogatják a politikusokat, akár közvetetten az alapítványaikon, vagy az úgynevezett Politikai Akció Bizottságokon (PAC) keresztül is. Egy 2010-es Legfelsőbb Bíróság határozat értelmében pedig ezek a támogatások korlátlanul be is folyhatnak a bizottságokba, ahová cégcsoportok és bankok is utalhatnak.

Clintonéknak korábban magyarázkodniuk kellett az egyik pénzforrást biztosító alapítványukról, a Clinton Global Initiative-ról (CGI), melyet 2005-ben hoztak létre.

Fotó: Mark Ralston/ AFP

A Clinton-házaspárral szembeni bírálatok akkor erősödtek fel, amikor Hillary Clinton alulmaradt Donald Trumppal szemben, mivel ekkor a gazdag és külföldi adományozók sorra kezdtek elpártolni a CGI-től. Ezután megerősödtek azok a vélemények, hogy

az adományozók a pénzért cserében politikai támogatást vártak, továbbá, hogy Clintonék az adományokat jótékony célok helyett saját politikai céljaikra használták fel.

Az ausztrál 2016 novemberben lényegében beszüntette tíz évig tartó rendszeres adományozási gyakorlatát, amellyel több mint 88 millió dollárt utalt a CGI-nek. A norvég kormány pedig arról döntött, hogy drasztikusan csökkenti az adományait, melyek 2015-ben még elérték a 20 millió dollárt.

A The Washington Post a WikiLeaksre hivatkozva írta meg, hogy a CGI korábbi magas beosztású munkatársa azt állította, hogy az alapítvány többek között a Clinton-házaspár nyilvános szerepléseit, beszédeit és utazásait is finanszírozta.

Soha ne mondd, hogy soha

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök hamarosan egy 13 várost érintő országjárásra indulnak, ahol közéleti témákról fognak beszélgetni.

A The Hill azt írja, Clinton az elmúlt időben egyre többször nyilatkozik meg a médiában, Donald Trump amerikai elnököt és a republikánusokat bírálva. Clinton korábbi tanácsadója, Philippe Reines a Politicónak beszélt arról, hogy

van esély arra, hogy a volt first lady újra elindul az elnökségért, elvégre fiatalabb, mint Trump vagy Joe Biden korábbi demokrata alelnök, és nem ő lenne az első, aki harmadszorra is megméretettné magát az elnök pozícióiért.

Hozzáteszi, hogy támogatói is vannak: 65 millió ember szavazott rá, de ettől függetlenül nagyon valószínűtlen, hogy Clinton ismét elindulna, de természetesen semmit sem lehet kizárni.

Hillary Clinton Egyesült Államok Clinton Global Initiative választások
Kapcsolódó cikkek