Komoly tétje van a novemberi félidős választásnak az Egyesült Államokban: ha a Kongresszus alsó- és felsőházában marad a republikánus többség, akkor Donald Trumpnak nagyobb esélye van az újraválasztásra 2020-ban.

A félidős választás november 6-án tartják meg: ezen a napon újraválasztják a Szenátus harmadát, a Képviselőház egészét, összesen 39 államban és szövetségi területen kormányzót is választanak, illetve számos állami és helyi szintű választásra is sor kerül.

Donald Trump
Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Gyakorlatilag a novemberi választások előre vetíthetik a következő elnökválasztás esélyeit is, ezért Trump az elmúlt hetekben országjáró körútra indult. Az elnök egy interjúban közölte, hogy megítélése szerint a körútja segíti a republikánusokat, a jelölteknek nyújtott támogatása növeli a politikusok választási esélyeit. Sőt, azt is mondta, hogy

nem hiszi, hogy a kampánykörutakon „bárki is ilyen hatásos lett volna”, mint ő. 

A pénzszórás feneketlen kútja 

A közelgő választások a lobbistákat is aktivizálta: az államnak minimális szerepe van a politikai támogatásokban, ezért különböző szervezetek és magánszemélyek is közvetlenül a pártokhoz, vagy a jelöltszemélyekhez juttatják el az adományaikat.

Másik lehetőség a támogatáshoz, ha a jelöltekhez hivatalosan nem kötődő, de őket támogató úgynevezett Politikai Akció Bizottságoknak (PAC) utalják el a pénzt. Ezek a bizottságok pedig ideológiai, közpolitikai vagy bizonyos lobbista tevékenységek alapján továbbítják a támogatásokat a kiválasztott politikai formációnak.

Továbbá egy 2010-es Legfelsőbb Bíróság határozat értelmében ezek a támogatások már korlátlanul be is folyhatnak a bizottságokba – melyeket emiatt super PAC-nek is hívnak –, illetve szabadon végezhetnek kampánytevékenységet is. Az egyetlen kikötés csupán az, hogy nem állhatnak közvetlen kapcsolatban a választásokon induló jelöltekkel.

Cégcsoportok, bankok is ajánlhatnak fel pénzt a politikusoknak. A támogató neve, cége, lakcíme nyilvános, a Szövetségi Választási Bizottság nyilvántartja, és általában félévente nyilvánosságra is hozza az adatokat.

Sheldon Adelson és Miriam Adelson
Fotó: AFP

A Forward cikke szerint a Future45 nevű konzervatív PAC a közelgő félidős választásokra közzé tett egy a demokraták ellen szóló negatív kampányvideót, melyet Sheldon Adelson amerikai milliárdos üzletember finanszírozott meg. A kampányvideó 10 millió dollárba került, melyet az ABC-n, az NBC-n és a CBS-en is tervezik sugározni.

A 30 másodperces filmben utcai demonstrációk és erőszakos jelenetek is feltűnnek, majd két közismert baloldali politikus, Bernie Sanders szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez képviselő arca is megjelenik. A reklám narratívája szerint a demokraták baloldali szárnya radikalizálja a választókat – sőt a film „szocializmus felemelkedéséről” is beszél –, ezért a republikánusokra kell szavazni november 6-án.

Peter Baker, a Future45 vezetője az Axios nevű portálnak nem volt hajlandó elárulni, hogy a szervezetüknek kik utaltak adományokat, de állította, hogy a törvény által előírt időpontban közzé fogják tenni a kért adatokat.

A Future45 korábban közel 25 millió dollárt költött a 2016-os választások során, Sheldon a felelségével, Miriam Adelsonnal közösen 20 millió dollárt költöttek szintén az előző kampány alatt.

Adelson és felesége évtizedek óta elkötelezett konzervatív támogató: korábban George W. Bush-t, majd Barack Obama ellen kampányoló Freedom's Watch fő szponzorává váltak. Nemrég a kampányvideó megfinanszírozása előtt,

szeptemberben a kaszinómogul mintegy 30 millió dollárt adományozott különböző konzervatív szervezeteknek, például 10 millió jutott az America First Action nevű szuper PAC-nak, amely elkötelezett támogatója Trump politikájának

– írja a The Hill.

Soros György magyar származású amerikai üzletember is támogatott már szuper PAC-et: Trump kihívójaként Hillary Clintont támogató bizottságnak 2 millió dollárt adományozott. Soros hosszú évek óta a Demokrata Párt, illetve demokrata politikusok nagy támogatójának számít, mint ahogy a chicagói Pritzker-család, vagy Haim Saban milliárdos üzletember is.

A FiveThirtyEight választási előrejelzése szerint a demokratáknak nagyjából 85 százalékos esélyük van arra, hogy novemberben megszerezzék a Kongresszusban a többséget. Trump elnök jelenleg is igyekszik mobilizálni a republikánus bázist, és több országos kampányrendezvény is tervez a novemberi féldiős választásokig.