Közélet

Könnyen lehet, hogy Bécsben folytatja a CEU

Ha az egyetem december elsejéig nem tud megállapodni a magyar kormánnyal, úgy a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú programjai a bécsi kampuszra kerülnek.

Ha december elsejéig nem sikerül megoldást találni a Közép-Európai Egyetem (CEU) körül kialakult helyzetre, a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd

– jelentette be az intézmény vezetője csütörtökön Budapesten.

Kép: AFP

Michael Ignatieff elnök-rektor a sajtótájékoztatón kiemelte: a kuratórium döntése december elsején válik hatályossá, remélik, addig mégis sikerül megoldást találni, és az intézmény képzései maradhatnak Magyarországon.

Ha viszont nem találnak megoldást, akkor Bécsbe költöznek, mivel nem tudnak legálisan tovább működni Budapesten

– jelezte. A CEU teljesítette a magyar kormány által támasztott feltételeket, mégis az a jelzés érkezett hozzájuk, hogy a kabinet nem akarja aláírni az előkészített nemzetközi egyezményt – közölte az elnök-rektor.

A kormány reagált a CEU bejelentésére

A kormány szerint a Közép-Európai Egyetem (CEU) bejelentése, hogy az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költöztetik, egy blöff – mondta a kormányszóvivő csütörtökön, a CEU sajtótájékoztatójára reagálva. Emlékeztetett arra, hogy az egyetem hónapokkal ezelőtt vásárolt egy telket Bécsben. Hogyha esetleg úgy döntenek, hogy ott is nyitnak egy diplomakiadó helyet, ehhez a kormánynak nincs köze – közölte.

A kormány a kérdésről nem tárgyalt, a jelenlegi felsőoktatási törvény tartalmaz olyan lehetőséget (joint degree), amelyhez nincs szükség állami hozzájárulásra és amerikai és magyar közös diploma kiadását teszi lehetővé.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is Magyarországon fog működni.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete megoldaná a problémát

David B. Cornstein nagykövet továbbra is azon dolgozik, hogy megoldódjon a CEU ügye – tájékoztatott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A nagykövet kijelentette:

a CEU „prioritás” az amerikai kormány számára, és „elsöprő kétpárti támogatást élvez” az Egyesült Államokban.

A nagykövet megérti a CEU álláspontját ugyanis a „hosszantartó bizonytalanság” nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Ezzel együtt úgy gondolja, még mindig lehet megoldást találni.

Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék

– értékelt a nagykövet, hozzátéve: gyorsan kell cselekedni. David B. Cornstein mindkét féllel együtt dolgozik azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjanak december elseje előtt – olvasható a nagykövetség közleményében.

CEU megállapodás Bécs
Kapcsolódó cikkek