Közélet

Magyarország megvétózza a Lengyelország elleni szankciókat

Lengyelország és Magyarország vezetése is egyet ért abban, hogy az országaik ellen indított eljárások tisztán politikai alapú támadások.

Magyarország semmilyen, Lengyelország elleni szankciót nem fog megszavazni, és számíthat Lengyelország támogatására mindvégig a hetes cikkely szerinti eljárás során

– jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását megelőzően egy sajtóközleményben.

Lengyelország ellen az Európai Bizottság, Magyarország ellen az Európai Parlament kezdeményezett az unió alapszerződésének 7. cikkelye szerinti eljárást, mert indoklásuk szerint mindkét országban sérülnek a jogállamiság elvei.

Magyarország ellen kezdeményezett eljárásról itt olvashat bővebben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A külgazdasági és külügyminiszter egyeztetett Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel, azt mondta, hogy

a felek kölcsönösen biztosították egymást országaik támogatásáról.

Szijjártó közölte, a megbeszélés fő témái a Magyarország és Lengyelország ellen zajló európai uniós eljárások, valamint a migrációs kihívások voltak.

A felek egyetértettek abban, hogy az országaik ellen indított eljárások tisztán politikai alapú támadások, és mind a lengyel, mind a magyar intézkedések teljes mértékben összhangban vannak az európai uniós jogszabályokkal.

Szijjártó Péter Magyarország Lengyelország 7. cikkely
Kapcsolódó cikkek