Közélet

Már a lengyel filmesek is támadják a katolikus egyházat

Évtizedek óta nem startolt ilyen nagy sikerrel film a lengyel mozikban, mint a múlt hónapban bemutatott Kler című dráma, amely élesen bírálja a katolikus egyházat: az első két hétben több mint hárommillióan látták.

A Wojciech Smarzowski rendezésében forgatott, sötét hangulatú film kitalált szereplői három katolikus pap, akik vodkát isznak és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy árva vak fiút. A produkció több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon.

A film forgalmazója, a Kino Swiat közleménye szerint az alkotást az első három napon 935 ezer néző látta.

Ez volt az elmúlt évtizedek legnagyobb sikerű filmpremierje a lengyel filmtörténetben

– hangsúlyozta a forgalmazó.

A Kler óriási sikerrel fut a lengyel mozikban
Fotó: AFP

Smarzowski szerint filmje az olyan kellemetlen és gyakran elhallgatott témákra hívja fel a figyelmet, mint az egyházi visszaélések és szexuális erőszak. A lengyel egyháznak végre felelősséget kellene vállalnia – hangoztatta a rendező a sajtóban.

A film szenvedélyes vitát nyitott az egyház hatásáról Lengyelországban, ahol a lakosság túlnyomó többsége katolikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt számos vezető tagja bírálta a filmet. A közszolgálati televízió hírműsora pedig

a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak

nevezte.

https://www.youtube.com/watch?v=Qo6F19tC59o

A 38 millió lakosú Lengyelországban visszaesett a templomba járók száma, és a klérus tekintélye is csökkent, de az ország továbbra is a kontinens legvallásosabbjai közé tartozik, lakosságának több mint 90 százaléka katolikus.

Bizonyított, hogy a Vatikán elhallgatta az egyházi pedofíliát

Egy magas rangú vatikáni tisztségviselő 2006-os levele megerősíti, hogy a Szentszéket már 2000-ben értesítették Theodore McCarrick volt bíboros szexuális visszaéléseiről, ami az AP hírügynökség szerint megerősíti, hogy ezeket a visszaéléseket sokáig a legmagasabb szinten is titkolni akarták a katolikus egyházban.

 

mozi Kler Lengyelország film katolikus egyház szexuális bűncselekmény
Kapcsolódó cikkek