Közélet

Orbán Viktor nyitotta meg a Szépművészeti Múzeumot

Az újrarendezett állandó kiállítás mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című időszaki kamaratárlattal nyit a múzeum. (Videóval)

A magyar kultúra fellegvára újra régi szépségében ragyoghat

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a felújított Szépművészeti Múzeum megnyitó ünnepélyén. A több mint három évig tartó felújítás után szerdától látogatható épület Európa legnagyobb városfejlesztési programja, a Liget Budapest projekt keretében újult meg. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy a kulturális intézmények, kastélyok, múzeumok korszerűsítését célzó erőfeszítések meghozták eredményüket:

2017-ben már több ember fordult meg a magyarországi múzeumokban, mint az ország teljes lakossága.

Az 1906-ban átadott Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, és legátfogóbb felújítása során a hetven évig elzárt, a háború során megsérült, azóta raktárként használt Román csarnokot is helyreállították, miközben az épületet 14 ezer négyzetméteren, teljes területének 40 százalékát korszerűsítették.

Baán László fõigazgató (k) beszél a felújított Szépmûvészeti Múzeum nyitóünnepségén
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A látogatók két szakaszban vehetik birtokba az intézményt: az újrarendezett állandó kiállítás mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című időszaki kamaratárlattal nyit a múzeum. Az új kiállítások a mélyföldszinti terekben és a felújított Román szárnyban nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz látogatható.

Baán László főigazgató személyesen Orbán Viktornak köszönte meg a Szépművészeti rekonstrukcióját is magában foglaló, egész Európa legátfogóbb kulturális tervét, a Liget Budapest projektet.

A felújítás költségéről nem esett szó a megnyitón. Korábban 15 milliárd forint szerepelt a hírekben, ebből 8,3 milliárd forintot csak a Román csarnok felújítására költöttek.

Hogy a több mint három évig tartó felújítási munkálatok pontosan hogyan zajlottak, és milyen lett a végeredmény, az a következő videón tekinthető meg:

https://youtu.be/xWegW1EO2WE

 

Orbán Viktor Baán László átadó Szépművészeti Múzeum
Kapcsolódó cikkek