Közélet

Rendben zajlott Pompeo és Kim Dzsong Un találkozója

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Twitteren azt írta: további előrelépés történt azokban az ügyekben, amelyekről az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón egyezett meg Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

Kellemes utam volt Phenjanba, ahol találkoztam Kim elnök úrral – írta. Hozzátette, további előrelépéseket tettek a szingapúri csúcstalálkozón kötött megállapodások ügyében.

Végül megköszönte, hogy vendégül látták őt és a csapatát.

Pompeo egy fotót is közzétett látogatásáról, amelyen ő és Kim, illetve Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető húga, valamint Kim Szong Hje országegyesítésért felelős tisztségviselő látható.

https://twitter.com/SecPompeo/status/1048850540120047616

Az amerikai tárcavezető immár negyedszer kereste fel az észak-koreai fővárost. Látogatásának egyik célja az volt, hogy az idei évre tervezett második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről és időpontjáról egyeztessen.

A külügyminiszter két órán át tárgyalt Kimmel, majd folytatta útját Szöulba, ahol beszámol a találkozó eredményeiről Mun Dzse In dél-koreai elnöknek és Kang Kjung Va külügyminiszternek. Ezt követően Pekingbe utazik, majd hétfőn visszatér az Egyesült Államokba.

A rövid phenjani látogatást eredetileg augusztus végére tervezték, de Trump az utolsó pillanatban lemondta, mert nem történt előrelépés az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolása ügyében. Washington azt várja Phenjantól, hogy adja át nukleáris létesítményeinek és rakétagyárainak listáját, illetve tegyen visszafordíthatatlan lépéseket az atommentesítés terén.

Mike Pompeo
Fotó: AFP

Egy az amerikai küldöttséggel érkező tisztségviselő elmondta, hogy Pompeo jelenlegi észak-koreai útja jobb volt, mint az előző, de úgy vélte, hosszú menet lesz, mire sikerül dűlőre jutni Phenjannal.

Az amerikai külügyminiszter a haladást éltetve tért haza korábbi látogatásáról, miközben Észak-Korea gengszterstílusúnak nevezte és elutasította Pompeo követeléseit.

A napokban Pompeo azzal bőszítette fel Észak-Koreát, hogy újra síkra szállt a nemzetközi szankciók fenntartása mellett. Az amerikai diplomácia vezetője szerdán azt mondta:

egyetértés mutatkozik abban, hogy mindaddig nem szabad felfüggeszteni a büntető intézkedéseket, amíg előrelépés nem történik az atommentesítés terén.

Kim Dzsong Un találkozó Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek