Közélet

Az ukrán hadiállapot nem jelent még háborút

Porosenko közölte, hogy kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a hadiállapot bevezetését.

Azt gondolom,hogy az ukránok attól félnek, hogy ezzel egy újabb orosz támadás előkészületeit akarja jelezni Moszkva„

– mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója az InfoRádiónak.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint nem zárható ki, hogy Oroszország szárazföldi hadműveletekre is készül Ukrajna ellen, Tálas Péter azonban ezt nem, tartja valószínűnek. Mint a szakértő elmondta, eddig is voltak tűzszünetsértések, nem gondolja, hogy az oroszok más területen is elő fognak jönni ilyen eseményekkel.

Azt kell látni, hogy az Azovi-tengeri kérdés állandó probléma, amióta a Krímet annektálta Oroszország, illetve elkezdte megépíteni a Kercsi-szoroson átívelő hidat

– tett hozzá a szakértő.

Közben a és az is önmérsékletre intette a feleket, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig ma sürgősséggel tárgyalja meg a helyzetet. Ezt, sajtóértesülések szerint az orosz és az ukrán fél is kezdeményezte. Tála ugyanakkor kérdésesnek tartja a találkozó kimenetelét.

Petro Porosenko
Forrás: MTI/EPA/Pool/Elnöki sajtószolgálat/Mihajlo Markiv

„Az agressziót, az annektálást a nagyhatalmak máig nem ismerték el, nem tartják legitimnek, ezért érdekes lesz, hogy a Biztonsági Tanácsban, milyen álláspontot fogalmaznak majd meg” – mondta Tálas Péter, aki szerint valószínűtlen, hogy egyelőre bármilyen határozat szülessen a kérdésben, mert azt Oroszország biztosan megvétózná.

A védelmi minisztérium közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot is készültségbe helyezték. Andrij Parubij ukrán házelnök bejelentette, hogy az orosz agresszió miatt hétfőn 16 órára összehívja a parlament rendkívüli ülését.

Vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették. Ez első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan. Ezt követően mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

 

Petro Porosenko Ukrajna Tálas Péter
Kapcsolódó cikkek