Közélet

Ismét körözhetik Hernádi Zsoltot

Horvátország javára döntött az Interpol végrehajtó bizottsága, és lehetővé tette a Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs megújítását.

Horvátország javára döntött az Interpol végrehajtó bizottsága szombaton Dubajban, és lehetővé tette a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs megújítását – közölte honlapján a horvát belügyminisztérium. A közlemény szerint az ügyben Horvátország és Magyarország írásban alátámaszthatta indokait, miután az Interpol Horvátországgal és Magyarországgal konzultációkat is folytatott.

Hernádi Zsolt a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Mol az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta: az Interpol végrehajtó bizottságának döntése nem veszi figyelembe az ENSZ égisze alatt működő választott bíróság 2016-os döntését, amely szerint nem történt bűncselekmény, valamint a 2018. augusztusi magyar bírósági döntést, amelyben megtagadták a Horvátország által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtását. Ráadásul Horvátország 2014 óta az ügyben semmilyen újdonsággal nem állt elő.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet budapesti ülésén a Mol problémát is érintette.

Igyekeztem elmagyarázni nekik, hogy ha a Mol-problémát felemeljük horvát–magyar államközi kapcsolatok szintjére, az a magyar állam részéről erőteljesebb fellépést fog indokolni, és az mérhetetlenül le fogja rombolni a horvát–magyar kapcsolatokat

– mondta a miniszterelnök.

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (Uskok) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az Uskok szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait.

Interpol Hernádi Zsolt MOL-INA-ügy Mol
Kapcsolódó cikkek