Közélet

Megszólalt a katasztrófavédelem a szennyezett Duna ügyében

A szakemberek nem találtak szennyeződésre utaló nyomokat a Margit híd lábánál.

Nemrég számolt be róla a Világgazdaság, hogy a szerkesztőséghez eljutott egy fotó, amelyet a Margit híd középpillérének déli oldalán készítettek, és amin egy hosszú elnyúlt szennyeződés volt látható.

Az ügyben megkerestük először is a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a szerkesztőségünkön kívül egyelőre más még nem tett bejelentést a katasztrófavédelem felé.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízügyi hatósági szakemberei helyszíni szemlét tartottak a Margit híd lábánál, alaposan körüljárták a területet, azonban a szennyeződés nyomai nem voltak láthatóak.

Fotó: VG

„Az ilyen és ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében fontos, hogy ha valaki veszélyes helyzetet, vízen úszó szennyeződést lát, haladéktalanul jelezze azt a 112-es segélyhívószámon.

A készenléti szervek és a különféle helyzetek kezelésére hivatott államigazgatási szervezetek akkor tudják megfelelően ellátni a feladataikat, ha időben jelzést kapnak a kialakult veszélyhelyzetről vagy szabálytalanságról” – közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint a szennyeződés nem indokolja a rendkívüli intézkedések bevezetését. Azonban hozzátették, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn azokkal a társszervezetekkel, amelyek hatáskörébe közvetlenül beletartozik a Duna monitorozása, szükség esetén a kármentesítés, kárenyhítés.

szennyeződés Duna
Kapcsolódó cikkek