Közélet

Változás előtt a gyógyszertárak termékköre

Egy új profilrendelet megalkotását javasolja a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) – mondta a Világgazdaságnak Marjai Tamás, a szervezet szakmai igazgatója. Ugyanis a gyógyszertáraknak nincs jogalapjuk arra, hogy bizonyos élelmiszereket forgalmazzanak, de a drogériákra és a kereskedelmi üzletláncokra nem vonatkozik a szigorítás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) október végén bocsátotta szakmai egyeztetésre a gyógyszertárakban forgalmazható termékekről szóló profilrendeletet. A módosítás fő célja, hogy a rendelet előírásait összhangba hozza a különleges élelmiszerekre vonatkozó hatályos szabályozással.

Egy uniós jogszabályváltozás miatt négy termékkategória teljesen megszűnt, az ezekbe tartozó élelmiszerek normál élelmiszerekké váltak. A HGYSZ szerint ahhoz, hogy ezek újra forgalmazhatóvá váljanak a gyógyszertárakban, mindenképpen szakmai egyeztetésekre és a profilrendelet megfelelő és átfogó módosítására lenne szükség.

Marjai Tamás példaként említette, hogy a gluténérzékenyeknek és a szénhidrátanyagcsere-zavarokban szenvedőknek szánt élelmiszereket, a sportolóknak szánt fehérjeporokat és a kisgyermekeknek szánt tejalapú italokat a hatóság már most is leveteti a gyógyszertárak polcairól.

Négy termékkategória szűnt meg egy európai uniós jogszabályváltozás miatt
Fotó: MW/Baranyai Gerda

A gluténérzékenységben szenvedő betegek nemcsak a gluténmentes élelmiszereket tudták beszerezni a gyógyszertárból, hanem tanácsot is kaphattak a diétájuk mellé. A laktózintoleranciával diagnosztizált betegek pedig gyakran érdeklődnek a gyógyszertárakban, hogy a tüneteik enyhítésére milyen készítményeket használhatnak – tette hozzá a HGYSZ igazgatója.

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése, ezért igény van az egészséges életmód fenntartásához szükséges termékekre a patikákban is, mivel a gyógyszertárakban dolgozók ezen termékek fogyasztásához szakmai hátteret is tudnak nyújtani.

A HGYSZ szerint célszerű lenne a szakmai szervezetek bevonásával egy teljesen új alapokra helyezett profilrendeletet alkotni. Javasolják ennek során a gyógyszertárak érdekeinek és a kliensek igényeinek figyelembevételét úgy, hogy minél több lehetőség kerüljön a szakmai vezetés kezébe.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Marjai Tamás Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége gyógyszertár élelmiszer
Kapcsolódó cikkek