Közélet

Élményalapú oktatási módszertan, modern tudás első kézből

A pénzügyi szakma széles körét lefedő hetven kurzus több mint 900 hallgatója tapasztalhatta meg a magas színvonalú képzéseket, a hatósági és OKJ-s tanfolyamokon több mint 1200, a legmodernebb e-learning képzéseken pedig közel 6000 banki-pénzügyi szakember karrierjét segítette az elmúlt egy évben a Budapest Institute of Banking – írja az intézmény vezérigazgatója, Fábián Gergely.

Éppen egy éve kezdődött az ország egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt oktatási helyszínén egy GDPR-témájú kurzussal a Budapest Institute of Banking (BIB) tevékenysége. Az alapító Magyar Nemzeti Bank a Budapesti Értéktőzsdével tavaly ősszel döntött úgy, hogy a banki-pénzügyi felnőttképzés és vizsgáztatás rendszerét korszerűsítve, új oktatási központot hoz létre. Az új továbbképzési koncepciót a szektor előtt álló kihívások – a piaci stabilitás érdekében születő komplex szabályozói elvárások, a digitalizáció és a versenyképesség növelése – indokolták, az elmúlt egy év tapasztalatai pedig igazolták az alapítói törekvéseket.

Modern tudás, gyakorlat­orientált ismeretátadás

A banki, pénzügyi, biztosítási szektor működésének teljes körét lefedve, a szakértőitől a felső vezetői szintig kínálunk naprakész tudást és fejlődési lehetőséget. A banki-pénzügyi kurzusaink a bankrendszerhez és a határterületekhez kapcsolódva igen széles oktatási spektrumot fognak át. A legújabb közgazdasági, pénzügyi problémákra adott megoldásokkal, a felügyeleti aspektusok ismertetésével segítjük az egységes jogértelmezést, valamint a legjobb gyakorlatok bemutatásával támogatjuk a pénzügyi rendszer tagjainak hatékony működését. A banki-pénzügyi kurzusaink közül néhány már e-learning formában is elérhető.

2017 őszétől mi szervezzük a tőzsdei szakvizsgához, a határidős, az opciós és az értékpapír-ügyintézői vizsgákhoz kapcsolódó felkészítő tanfolyamokat és vizsgákat. A tőzsdeszakmai oktatás és továbbképzés a fiatal brókerek tudásának megalapozását és a gyakorló brókerek ismereteinek folyamatos megújítását célozza. A hatósági képzéseink a pénzügyi közvetítőrendszerben fontos szerepet betöltő, az ügyfelekkel közvetlenül találkozó munkatársak szakmai továbbképzését szolgálják. A magas szintű szakmai felkészültséget és a tanultak hatékony alkalmazását itt is minőségi ismeretátadással, gyakorlatorientált és élményalapú oktatási módszertannal segítjük. Az államilag elismert szakképesítéseket képzéseink a jogszabályokban kijelölt munkakörök betöltéséhez előírt és az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések megszerzéséhez nélkülözhetetlen pénzügyi szaktudást kínálják. Ezek mellett az intézményi megrendelők igényeihez teljes mértékben igazodó kihelyezett vállalati képzéseket is tartunk, ahol a magunkkal szemben támasztott magas belső minőségi elvárások változatlanul érvényesülnek.

Edutainment

A tanítás- és tanuláselmélet legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a tanulás folyamata akkor igazán eredményes, ha a tudásszerzés időszaka könnyen visszaidézhető élménnyé válik. A BIB-es oktatási módszertan ezért épít hangsúlyosan az edutainment-eszköztár használatára. Hiszünk abban, hogy ha a tanulási folyamat új ismeretei össze tudnak kapcsolódni egy megfelelő élménnyel, az nagyban segíti a tudás elmélyülését és későbbi felidézését. Az élvezetes tanulás eszköztára szerves része a BIB oktatási módszertanának, szinte valamennyi banki-pénzügyi kurzusunkon használjuk.

Fotó: BIB

Piaci és felügyeleti szakértőktől, első kézből

Törekszünk arra, hogy kurzusainkon a szakma legjobb előadói szerepeljenek. A banki-pénzügyi témakörök aktuális kérdéseiről piacvezető cégek szaktekintélyei, kiváló egyetemi oktatók, a felügyeleti aspektusokról pedig az MNB vezető szakértői adnak elő, és válaszolnak a kérdésekre. A kurzusainkat kiegészítő szakmai rendezvényekre is exkluzív vendégeket hívunk; az első BIB Talks rendezvényünk vendége például Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja, az amerikai és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Prima Primissima és Széchenyi-díjas pszichológus volt; a vele szervezett workshopon a hazai pénzügyi szektor közel száz vezetője volt jelen.

Nemzetközi kurzusok, magas elégedettségi visszajelzések

Az oktatási portfóliónk zöme magyar nyelven, hazai szereplőknek szól, de a több mint hetven banki-pénzügyi tanfolyamunk tíz százaléka már angol nyelvű volt. Középtávú tervünk, hogy speciális tanfolyamainkkal régiós oktatási központtá váljunk. Ennek jegyében zajlott az EBRD, a Euromoney Learning Solutions és a BIB közös nemzetközi szakmai kurzusa, ahol tíz ország huszonöt pénzügyi szakembere vezető piaci szakértők segítségével ismerhette meg a banki mérlegtisztítás, az NPL-állományok kezelésének és átstrukturálásának legkorszerűbb megoldásait. De említhetnénk az őszi budapesti régiós Treasury Management International (TMI) konferenciát is, amelyet a treasury hatékonyságát támogató pénzügyi modellekről szóló közös workshoppal nyitottunk.

A 2017–18-as első teljes oktatási évben több mint száz oktatóval álltunk kapcsolatban, a hagyományos banki, pénzügyi kurzusainkra csaknem kilencszázan iratkoztak be, és az elégedettségre vonatkozó visszajelzések (tízes skálán 9 feletti átlagos pontszám) jólesően igazolták vissza törekvéseinket. 2018 szeptemberében a korábbi éveknél magasabb létszámmal indult el a BIB-es brókerképzés, de a hatósági és az OKJ-s képzéseken is egyre több, ügyfelekkel közvetlenül találkozó pénzintézeti munkatárs vesz részt. A legmodernebb, a hallgatók időbeosztásához rugalmasan alkalmazkodó e-learning oktatási forma különösen népszerű, jelenleg közel hatezer pénzintézeti munkatárs szerez így naprakész tudást.

Nemzetközi tanácsadó testület

A Budapest Institute of Banking szakmai programját nemzetközi tanácsadó testület segíti. A testület magyar tagjai, az MNB és a BÉT felső vezetői mellett Hans Lindberg, a Svéd Bankszövetség ügyvezető igazgatója, Jai Arya, a National University of Singapore Business School vezetőképzési programjának irányítója, Michael Feeney, az Institute of Banking Ireland volt vezérigazgatója, valamint Philip Middleton, az Official Monetary and Financial Institutions Forum igazgatóságának helyettes elnöke, az EY londoni irodájának korábbi partnere segíti tanácsaival a Budapest Insitute of Banking munkáját.

tanfolyam BIB oktatás módszertan MNB OKJ
Kapcsolódó cikkek