Közélet

Annegret Kramp-Karrenbauer lett a német CDU elnöke

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 küldött voksolt. Utolsó pártelnöki beszédében Angela Merkel összefogásra szólította fel a CDU-t.

Az elnökválasztáson a 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott. Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség. Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450 szavazatot, Friedrich Merz 392 szavazatot kapott, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba.

A CDU történetében 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt.

Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a párt élén.

Az elnökválasztás eredményének kihirdetése után hangsúlyozta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia. Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot. Mindezek után a három jelölt együtt állt fel a kongresszusi küldöttek előtt felállított színpadra, demonstrálva a párt egységét.

A CDU új elnöke Annegret Kramp-Karrenbauer (középen), mellette kihívói, Jens Spahn (b) és Friedrich Merz (j)
Fotó: Christian Charisius/dpa/AFP

Ki is lesz Merkel utóda?

Annegret Kramp-Karrenbauer az ország egyik legkisebb tartományából, a Franciaországgal és Luxemburggal határos, egymillió lakosú Saar-vidékről származik, 56 éves, katolikus, három gyermeke van, a férje mérnök, ő maga pedig politika- és jogtudományi diplomával rendelkezik.

A CDU-ba 1981-ben lépett be, a kilencvenes évek vége óta hivatásos politikus. A tartományi kormányba 2000-ben került be, Németország első női tartományi belügyminisztereként. Volt oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszter, 2011-től pedig a tartomány miniszterelnökeként dolgozott.

Fotó: Christian Charisius/dpa/AFP

Legnagyobb sikere a tavaly márciusi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás volt, amelyen a CDU a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg. A vártnál nagyobb arányú győzelemmel a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer vezetésével lefékezte a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi szintű előretörését, ami elemzők szerint jelentős fejlemény volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő pártok versenyében.

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU idén februárban tartott kongresszusa előtt váratlanul bejelentette, hogy a párt főtitkáraként kívánja folytatni pályafutását. A kongresszuson rendkívül magas, 98,4 százalékos támogatottsággal választották meg a tisztségre.

Annegret Kramp-Karrenbauert ugyan az előző elnök, Angela Merkel bizalmasaként tartják számon, de számos területen irányváltást hirdetett, a többi között nagyobb beleszólást követel a pártnak a kormányzati döntések meghozatalába, és újabb szigorításokat sürget a menekült-, és migrációs politikában. Ugyanakkor a német sajtóban az elnökválasztás után megszólaltatott elemzők mind arra számítanak, hogy jól együttműködik majd Angela Merkellel, és nagy valószínűséggel sikerül egységet és nyugalmat teremtenie a pártban.

Első nagy próbatétele 2019. május 26-án lesz, amikor az európai parlamenti (EP) választás mellett Brémában tartományi törvényhozási választást, további kilenc tartományban pedig önkormányzati választást tartanak.

Bemutatkoztak a jelöltek

A három jelölt bemutatkozásával kezdődött az elnökválasztás pénteken Hamburgban a CDU tisztújító kongresszusán. Az első bemutatkozó jelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer beszédében kiemelte, hogy a Saar-vidék tartományi kormány tárcavezetőjeként és miniszterelnökeként 18 éves kormányzati tapasztalattal rendelkezik, amellyel most az egész CDU-t, az „utolsó európai néppártot” kívánja szolgálni.

Mint mondta, belügyminiszterként, oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszterként és kormányfőként megtanulta, mit jelent vezetőként tevékenykedni, háromgyermekes anyaként pedig azt, hogy miként lehet a családot és a munkát összeegyeztetni.

Annegret Kramp-Karrenbauer pártfõtitkár, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik elnökjelöltje mond beszédet a CDU tisztújító kongresszusán
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Hozzátette, hogy a párt februári kongresszusán csaknem 99 százalékos támogatottsággal választották meg főtitkárnak, azóta megkezdte az alapprogram megújítását és teljes erővel küzdött a tartományi törvényhozási választások kampányában. Aláhúzta, hogy a „belső erő fontosabb a hangerőnél”.

A távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott jelölt kiemelte, hogy nem „mini Merkel”, és büszke mindaarra, amit saját erejéből, önállóan elért. Közvetve Angela Merkel pártvezetői és kancellári munkásságát is bírálta, kifejtette, hogy a CDU-nak nagyobb „bátorságra” van szüksége és jobban be kell vonni a tagságot a döntésekbe, a kormánynak pedig jobban kell törődnie az emberek mindennapi gondjaival.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (k) beszédet mond a CDU tisztújító kongresszusának otthont hamburgi rendezvényközpontban
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Friedrich Merz hangsúlyozta, hogy a pártnak meg kell változtatnia stratégiáját az ellenfelekkel folytatott küzdelemben és a kommunikációban, egyértelmű, világos válaszokat kell adnia a választóknak és nem szabad beletörődnie abba az „elviselhetetlen” ténybe, hogy erős ellenzéki párttá vált az Alternatíva Németország (AfD).

Ehhez arra is szükség van, hogy világosabbá váljanak a különbségek a CDU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között, és a párt nagyobb erővel törekedjék a keleti tartományokban, a volt NDK területén élő emberek támogatásának megszerzésére – mondta Friedrich Merz.

Az Angela Merkel párton belüli ellenfeleiként számon tartott jelölt hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén a lehető legnagyobb mértékben együttműködik a kancellárral, mert a haza érdeke mindenek felett áll.

A legfiatalabb és legkevésbé esélyesnek tartott jelölt, a 38 éves Jens Spahn elsősorban arról szólt, hogy milyennek kellene lennie Németországnak és a CDU-nak 2040-ben. Hangsúlyozta, hogy a 2040-ben is sikeres országhoz és párthoz most kell lerakni az alapokat. A többi között rámutatott, hogy a párt tagságában nagyobb a 75 éven felüliek aránya, mint a 40 éven aluliaké.

Ebbe az irányba sodródhat Németország

Politikai ellenfél, szövetséges, kritikus – így jellemezhető Angela Merkel, a CDU pártelnökének három lehetséges utódja. A jelenlegi német kancellárnak van miért aggódnia.

A bemutatkozó beszédek után a küldöttek kérdeseket tehettek fel a jelölteknek, majd elkezdődött a voksolás.

Merkel összefogásra szólította fel a CDU-t

Egységre és összefogásra szólította fel a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) utolsó pártelnöki beszédében Angela Merkel pénteken Hamburgban a CDU tisztújító kongresszusán. Hangsúlyozta, hogy a CDU a vezetése alatt megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, „és ez így van jól”.

A CDU a politikai közép „egyetlen néppártja”, és az a feladata, hogy összefogja „Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat” – mondta Angela Merkel. Rámutatott, hogy a CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy „mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot” – fogalmazott.

Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt. Ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de „az utóbbi években azt is keserűen megtapasztaltuk, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták” a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között – húzta alá Angela Merkel.

Németország CDU Angela Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer
Kapcsolódó cikkek