Közélet

Orbán már nyilatkozott is a túlóra-törvényről

Azt mondta, hogy fontos és jó törvényt alkottak.

Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.

Ellenzéki képviselõk tiltakoznak a munka törvénykönyvének módosításáról tartott szavazás közben
Fotó: MTI/Soós Lajos

Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak

– mondta Orbán Viktor.

Bízzuk ezt a történészekre – felelte a kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe.

Erre reagált Orbán

Megszavazta az Országgyűlés az elmúlt időszakban sokak által vitatott, a fideszes Szatmáry Kristóf, Kósa Lajos és Bányai Gábor nevéhez fűződő jogszabály módosítását. A mai döntés után a Munka Törvénykönyve két pontban is módosult:

  • az eddigi legfeljebb 250 óra – kollektív szerződésben rögzítettek szerint 300 óra – helyett 400-ra emelkedett az egy évben elrendelhető maximális túlóraszám. Ez minden munkavállalót érint, de az önként vállalt munkát csak úgy rendelheti el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval;
  • emellett az eddigi 12 hónapról 36 hónapra bővült a munkaidőkeret elszámolása azoknál a munkavállalóknál, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgoznak.
  • Ez összességében annyit jelent, hogy a munkáltatóknak egy év helyett 3 éves időszakon belül kell elszámolniuk azon dolgozók túlóradíjával és a szabadnapjaikkal, akik például több műszakos, vagy megszakítás nélküli munkarendben végzik tevékenységüket.

    túlora Orbán Viktor törvény
    Kapcsolódó cikkek