Közélet

Sokat buktak tavaly a leggazdagabbak

A piaci viharok mély nyomot hagytak a leggazdagabbak javain. A világ ötszáz leggazdagabb emberének vagyona 2018-ban 451 milliárd dollárral apadt a 2017-es ezermilliárdos növekedés után a Bloomberg Billionaires Index alapján.

Számottevő eltérések vannak a milliárdosok tavalyi teljesítményében, nagy nyereségekre és hatalmas bukásokra egyaránt volt példa. Regionális összevetésben a szingapúri milliárdosok jártak legjobban, ők összességében 2,5 milliárd dollárral lettek gazdagabbak, az 500-as listán szereplők összvagyona az esztendő végére elérte a 38 milliárd dolláros nettó értéket.

Az egyéni teljesítményeket nézve Jeff Bezos, az Amazon alapítója köszönheti a legtöbbet az elmúlt esztendőnek.

Az 54 éves amerikai üzletember vagyona az év egészében 24 milliárd dollárral 125 milliárdra hízott úgy is, hogy az utolsó negyedév erős, 45 milliárd dolláros veszteséget hozott az online kereskedőház meghatározó tulajdonosának.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója
Fotó: AFP

Hasonlóan jó évet tudhat maga mögött Lej Csün, a mobiltelefon-gyártó Xiaomi kínai alapítója, annak ellenére, hogy a kínai milliárdosoknak jellemzően nem volt túl jó évük, a Bloomberg 500-as listáján szereplők vagyona összességében 76 milliárd dollárral apadt. Lej Csün viszont 8,6 milliárdos plusszal zárta 2018-at.

A vesztesek között az éllovas Mark Zuckerberg. A Facebook krízisről krízisre bukdácsolt az elmúlt esztendőben, ami a árfolyamán és az alapító vagyonán is határozottan meglátszik. A 34 éves üzletember 20 milliárdot bukott tavaly, ennek következtében vagyona 53 milliárd dollárra csökkent.

A legtöbb veszteséget elszenvedők között van a világ legnagyobb ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó cégének, a Zarának és a nyolc másik kiskereskedelmi ruhamárkát birtokló Inditexnek az alapítója és legfőbb tulajdonosa, Amancio Ortega. Az év végén 58,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ez azonban 16,6 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál. Igaz, ezzel a hatalmas összeggel is a világ ötödik leggazdagabb embere a spanyol mágnás.

Az 500-as listán ötvenen könyvelhettek el tavaly veszteséget. Közülük tizenegyen kínaiak és hongkongiak, kilencen egyesült államokbeli, négyen orosz állampolgárok. A kínai vesztesek között van Vang Csien-lin, az ingatlanfejlesztésben, moziüzemeltetésben és kiskereskedelemben érdekeltségekkel rendelkező Dalian Wanda Group alapítója és elnöke, Jack Ma, az online kiskereskedő Alibaba elnöke és Ma Hua-teng, az üzenetküldő, valamint mobil játék- és online fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó Tercent társalapítója is.

bukás gazdagok veszteseg vagyon milliárdosok nyereség Facebook
Kapcsolódó cikkek